Bellus 750: Tijdloze crossover

spot_img

Deze test gaat over een boot die al decennialang een verkoopsucces is. Het jacht verenigt namelijk verschillende tijdloze kwaliteiten. De Bellus 750 is een grote consoleboot met duidelijke trekjes van een sloep. Het model kwam al in 1994 op de markt, maar heeft de tand des tijds moeiteloos doorstaan.

Vetus

De Bellus 750 wordt (anno 2003) geproduceerd door Jachtwerf Daniël in Alphen aan de Rijn. Deze werf bestaat al heel lang, want oorspronkelijk maakten ze daar stoomketels voor schepen. Later opende Daniël er een watersportwinkel en verrichtte er onderhoud en reparatie aan plezierjachten. De uitgebreide watersportwinkel werd een belangrijke afzetplek voor het Schiedamse Vetus. Dat bedrijf startte in 1984 een polyester-fabriek in Emmeloord. Ontwerper Dick Koopmans werd gevraagd om een sloep te tekenen die door Vetus op de markt werd gebracht, voorzien van allerlei Vetus producten. Het nadeel van deze constructie was, dat Vetus geen klantenservice kon verlenen en geen verkooppunten voor de sloep had. Daarom werd Jachtwerf Daniël voor verkoop en service bij het project gehaald.

Beeldsnijder

In 1994 vroeg Vetus aan de wereldberoemde jachtarchitect Pieter Beeldsnijder om een open boot te ontwerpen die voor de Middellandse Zee geschikt zou zijn. Dat werd de Bellus 750 (Latijn voor ‘de mooie’, zoals Vetus Latijn is voor ‘de oude’), een op een barkas geïnspireerd jacht. Barkassen werden vroeger gebruikt om officieren van het moederschip naar de wal te brengen en ze moesten dus zeewaardig en comfortabel zijn voor meerdere mensen. Vanaf 1997 richtte Vetus den Ouden NV zich op de ‘core business’, het vervaardigen van onderdelen en accessoires. Flevo Mouldings in Emmeloord produceerde sindsdien de Bellus sloepen en de modellen voor de verhuurvloot. Jachtwerf Daniël brengt ze op de markt.

Malediven

Per jaar worden anno 2003 ongeveer 25 Bellus boten vervaardigd, vooral exemplaren van de Bellus 580 sloep. Het vervaardigen van de Bellus 750 kost ongeveer 280 manuren en dat betekent dat een schip 2-3 maanden na de opdracht klaar is. Er varen ongeveer 120 exemplaren van de Bellus 750 rond, veel zijn geëxporteerd. En niet naar de minste oorden, want je kunt ze tegenkomen van de Malediven en de Seychellen tot Thailand en Ierland. De meeste boten vind je aan de Middellandse Zee. Door de combinatie van veel buitenruimte, een perfect onderwaterschip en een sterke motor is de Bellus 750 ideaal voor het varen met een groep mensen over woelig water.

Twaron

De romp van de Bellus 750 bestaat uit volglas laminaat van glasvezel en vinylesterhars. De eerste laag is hand lay-up, daarna bestaan de volgende lagen uit geknipte gespoten glasvezels doordrenkt met polyesterhars. De dikte van het laminaat variëert van 12-15 mm. De boot bestaat uit een binnen- en een buitenschaal plus een aparte motorfundatie. Tussen binnen- en buitenschaal zijn drie houten schotten ingelamineerd. Flevo verwerkt in de romp ook Twaron® vezels om nog meer stevigheid te verkrijgen. Onder het schip hangt een vrij klein doorgestoken balansroer. De besturing geschiedt hydraulisch en er zijn een noodhelmstok en kortsluitkranen voor de hydrauliek beschikbaar voor het geval dat het stuursysteem weigert. Er zijn optioneel trimvlakken verkrijgbaar, maar deze optie wordt eigenlijk niet geadviseerd. Daarover later meer. De kuip is zelflozend. Voor het varen op zee is het ook mogelijk om een ‘quick drain’ systeem te laten installeren.

Langzaam loper

Onder de stuurconsole is de grote motorruimte. In de testboot was de meest verkochte motorconfiguratie geplaatst, een Vetus Deutz DTA- 43 viercilinder van 128 Pk (95 kW), een Turbo Diesel met nakoeling. Er zijn lichtere of nog veel zwaardere motoren in te plaatsen, maar met deze zogenaamde ‘langzaam loper’ (max 2650 rpm.) wordt de beste verhouding tussen consumptie en prestaties bereikt. De watergesmeerde 35 mm dikke rvs schroefas is d.m.v. een flexibele koppeling verbonden met een bronzen vierblads 17” x 21” schroef. Een 25 kgf (Vetus) boegschroef is optioneel op het geteste jacht beschikbaar. In zeegang is een boegschroef geen voordeel, omdat de tunnel het profiel van het onderwaterschip verstoort.

Actieradius

Er is een 300 liter brandstoftank onder de vloer. Op topsnelheid verbruikt de motor ongeveer 15 liter per uur. Met een volle tank aan diesel kun je dus 20 uur op topsnelheid varen. Dan kun je een afstand van 750 kilometer afleggen. Een 70 liter watertank is een optie, vooral bedoeld voor de douche die na het zwemmen en bij het afspoelen van zout water. Voor het elektrische circuit is naast de startaccu een 105 Ah onderhoudsvrije accu beschikbaar. Op de testboot is nog een extra (optionele) batterij geplaatst voor de ankerlier en de trimtabs.

Crossover

Het uiterlijk van de Bellus 750 is een crossover tussen een tender en een consoleboot. De boot is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: de ‘open water’ versie met stuurconsole incl. ruit en de sloepenversie met veel hout en meer comfort. De boeg heeft een sterk uitwaaierende lijn, waardoor de boot ook op hoge snelheid droog vaart. In het voorste gedeelte is een grote U-vormige bank waarop ongeveer zeven mensen kunnen plaatsnemen. Voor de stuurconsole is nog een bankje voor twee personen. Achter de ruit van de console zijn twee comfortabele stoelen en tegen de spiegel is nog een driezitsbank. Bij elkaar opgeteld: veertien ruime zitplaatsen op zeven en een halve meter boot, dat is genoeg voor een heel voetbalelftal, compleet met leiders en verzorgers.

Binnenbak

De draaistoelen op de bestuurdersplaats zijn comfortabel, voorzien van armsteunen en goed verstelbaar. Meters en instrumenten zijn goed afleesbaar en onder handbereik. De zitplaatsen op de banken hebben allemaal voldoende diepte, ruggesteun en voetruimte, dus daar is eigenlijk ook niets op aan te merken. De opbergmogelijkheid vind je onder de grote luiken in de banken. Eigenlijk gewoon tussen binnen- en buitenschaal, dus niet heel praktisch van vorm. Kleine spullen zullen altijd naar het diepste punt zakken en dan moet je heel diep reiken om er weer bij te kunnen. Het zou iets netter zijn als er in een van deze ruimtes een binnenbak was geplaatst, waarin je spullen rechtop kunt vervoeren.

Geluid

Er is geen vakje voor de kleine spulletjes, zoals de autosleutels en de telefoon, of je moet het vakje van de hoofdschakelaar gebruiken. In het voorgedeelte is een zonnebed te maken. Als bescherming tegen de zon of in geval van een testvaart in de regen, is een biminitop te plaatsen. Er is geen middenbolder of kikker en voor de fenders is geen aparte opbergplaats. Maar er is plaats genoeg om ze aan de reling binnen in de kuip te hangen. Het geluidsniveau is gevoelsmatig laag. Het meeste geluid wordt veroorzaakt door wind en water, dat door de relatief stille motor via de schroef wordt opgewekt. Dat de motor weinig geluid maakt komt vooral door de degelijke motorkamerisolatie.

Praktisch

De motor is onder de stuurconsole, midden in de boot geplaatst. Voor het bereiken van de onderhoud-gevoelige onderdelen kun je twee manieren gebruiken: de meest praktische is door het luik onder bankje vóór de stuurconsole weg te halen. Dan kom je bij het wier-filter, de V-snaar en de vulopeningen voor koelvloeistof en olie. Je kunt ook de hele motor blootleggen. Dan moet je de stoeltjes achter de console verwijderen en de hele stuurstand achterover klappen, totdat het stuurwiel op het zuiltje voor de bestuurdersstoel steunt. Met een gasveer zou deze ingewikkelde ingreep eenvoudiger kunnen, zonder kans op beschadiging. Eenmaal open zijn alle onderdelen goed te inspecteren en voor het plegen van onderhoud is ook genoeg ruimte.

Parkers

Achterin zijn de stuurcilinder en het noodhelmstoksysteem in één handeling voor het grijpen. De afwerking van de geteste, twee seizoenen oude boot is redelijk. Er zijn wat parkers door de spiegel heen geschroefd en niet afgewerkt, maar voor het overige ziet de afwerking er op het oog goed uit. De motorinbouw is solide. De zeereling is degelijk gemonteerd en het vastzetsysteem van de kussens voldoet ook op volle snelheid. Romp en kuip maken, vooral ook door de 65 mm ­­ø kabelaring, een oerdegelijke indruk.

Veiligheid

In de Bellus 750 is geen aparte blusinstallatie voor de motorkamer. Een motorbrand kan met de meegeleverde 8A34B 2 kilo blusser in de kiem worden gesmoord via het luik onder het bankje voor de console. De hoogte van de kuip is 60 cm, voldoende om kleine kinderen binnen boord te kunnen houden. Voor het opstappen kan gebruik worden gemaakt van een midscheepse ronding naast de bank, maar deze is niet van antislip voorzien. De kuipvloer heeft wel een wafelprofiel. Je kunt je overal goed vasthouden aan de zeereling of aan de beugel bij de console. Essentiele voorzieningen zoals een dodemanskoord staan, vreemd genoeg, op de optielijst. En dat geldt ook voor het zwemplateau en de zwemtrap.

Vaareigenschappen

Het testvaren met de Bellus vond plaats op een winderige dag in mei op de Braasemermeer. Met een laag toerenmotor (max. 2650 rpm) waarmee ook hoge snelheden moeten worden bereikt is het langzaam varen soms een probleem. Op stationair toerental bereikte het schip een minimale snelheid van 4,1 knopen (omgerekend 7,6 km/uur). Als mensen veel in gebieden met een snelheidsbeperking varen wordt daarom een kleinere motor (59 kW = 80,3 PK) met kleinere schroef geadviseerd. Dan ligt de topsnelheid een paar knopen lager, maar kan er beter langzaam worden gevaren. Door de lange kiel zou je een grote draaicirkel verwachten, maar dat valt mee: 10 meter over bakboord en 14 meter over stuurboord. De boot is zeer koersvast en met het 60 cm grote stuurwiel en de 3 ¼ omwenteling direct te sturen.

Stabiel

Bij het accelereren stijgt de boeg een aantal graden. Bij het overschrijden van de rompsnelheid bij ongeveer 6,8 knopen (12,5 km/uur) neemt de hekgolf eerst toe, om vervolgens in de (half)glijvaart weer af te nemen. De hellingshoek is met (optionele) trimvlakken te corrigeren. De boot vaart daarmee vlakker, maar de snelheid neemt erdoor af. Bovendien kun je in de golven de boeg beter wat omhoog wijzen om gemakkelijker over de golftoppen te klimmen. Het is op vol vermogen mogelijk om door golven van twee meter hoogte te varen. Daarom heb je eigenlijk geen trimvlakken nodig. Dwars op de golven ontstaat nauwelijks enige schommeling. Dan merk je goed de stabiliteit en de wendbaarheid. Al accelererend kun je gemakkelijk strakke bochtjes draaien (zonder op één oor te liggen) totdat je er misselijk van wordt.

Millimeters

In 19 seconden snelt de Bellus van 0-20 knopen. Op maximum snelheid (21,4 knopen = 39,6 km/uur) zijn stuurcorrecties tot in de puntjes uit te voeren. Het lukt moeiteloos om boeien op millimeters afstand te passeren. Een noodstop levert eveneens een goede score op: binnen de twee scheepslengtes (15 meter) en dat is uitstekend gezien de flinke snelheid. Voor het achteruitvaren is wat oefening nodig om het wieleffect van de rechtsdraaiende schroef te kunnen compenseren. De Bellus 750 vaart droog, zelfs bij het maken van snelle bochten. Alleen van het achteruitvaren werden we een beetje nat. Dat mag ook wel, want het hoort bij de watersport, dat je een paar spetters op je lijf voelt.

Conclusie

De Bellus 750 is een zeer ruim en goed varende tender, waarmee moeiteloos hoge snelheden kunnen worden behaald. De vaareigenschappen zijn subliem en het geboden comfort is goed. Qua veiligheid staan er nog wat kleine verbeteringen op de wensenlijst, maar het ontwerp en de constructie zijn uitmuntend. Het is een perfecte boot voor langere afstanden over open water, maar ook ruim genoeg om er met een grote groep op plassen en sloten veel plezier mee te beleven.

Cijfer: 8,6

Scorebord:

Constructie****
Comfort & Ruimte****
Ergonomie****
Afwerking***
Vaareigenschappen*****
Prijs/ Kwaliteit****

Technische Specificaties

Lengte o.a.:7,50 m.
Breedte:2,70 m.
Diepgang:0,70 m.
Doorvaarhoogte:1,30 m.
Waterverplaatsing2000 kilo
Motorisering:130 pk Vetus diesel
Prijs: (2003)Ca. € 42.000
Meer info:www.danielmaritiem.nl

Gegevens geluidsmeting:

RpmSnelheid in knopenGeluid stuurstand
6004.163
9005.666
12007.172
15008.275
180012.078
210015.481
240019.183
265021.483

Disclaimer

Deze boottest is uitgevoerd in 2003. Deze test kan in een andere vorm ook in andere media zijn gepubliceerd. Genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de dealer. Zie het informatieblok onder de test.

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site