Pedro H2Home 14.90: Alternatief vakantiehuis

spot_img

Deze boottest van de Pedro H2Home 14.90 is uitgevoerd in 2017.

Vanwege de leegstand in jachthavens is de woonboot razend populair geworden. Vrijwel iedereen wil immers aan het water wonen of een tweede huis aan het water. De Pedro H2Home 14,90 is een verrassend goed varend alternatief vakantiehuis.

Pedro H2Home 14.90

Cross-over concept

Varende vakantiehuizen zijn er al heel lang. Zoals bij veel cross-overconcepten laten ze punten liggen als het gaat om het varen of om het wonen. Hoog opgebouwde vaarkastelen vangen zoveel wind dat ze veel (kostbaar) aandrijfvermogen en een schipper met stalen zenuwen nodig hebben. Kleine huisjes op drijvers zijn meestal instabiel en varen zelden goed. Het is het Groningse Pedro Boat gelukt om het concept technisch te verbeteren.

Pedro H2Home 14.90

Catamaran

De H2Home is een vaarhuis dat als een catamaran is opgebouwd op twee 5 mm dikke stalen drijvers met een stalen verbindingsdeel. De drijvers zijn als knikspant motorjachten gevormd en vormen de basis voor het goede vaargedrag. De H2Home is verkrijgbaar vanaf 6 tot 14,90 m lengte en met verschillende aandrijvingen. In de basisuitvoering wordt het huisje met een buitenboordmotor van 40 pk, hydraulische besturing en een boegschroef geleverd.

Pedro H2Home 14.90

Elektrisch aangedreven

Een kostbaarder alternatief is aandrijving met twee diesels, vanaf ongeveer 20 pk per stuk. Dit is eigenlijk alleen interessant als er veel met het huisje wordt gevaren, want diesels vinden incidenteel gebruik niet fijn. In de testboot was gekozen voor twee elektrische aandrijvingen, met in elke drijver een Kräuttler 15kW podmotor. Het voordeel van elektrische aandrijving is evident. Elektromotoren hebben nauwelijks onderhoud nodig, zijn stil en milieuvriendelijk. Voor de stroomvoorziening zijn 48 accu’s met 2V cellen aan boord, 24 in beide drijvers. Daarnaast zijn er optionele zonnepanelen en de omvormers geïnstalleerd, zodat je een weekend lang autonoom stroom kunt gebruiken en rustig een dag lang elektrisch kunt varen.

Zelf in te delen

De indeling en de buitenmaten zijn volledig zelf te bepalen. In principe wordt op het stalen frame een rechthoekig geïsoleerd kunststof huis gebouwd, dat zonder beperking ingedeeld en ingericht kan worden. Het dak is als zonneterras te gebruiken. Om de doorvaarhoogte te beperken zijn de hekken eromheen eenvoudig weg te klappen. Het valt op dat de staalconstructie en bijvoorbeeld de trap naar het terras degelijk en goed afgewerkt zijn. De opbouw is eenvoudig, zoals een vakantiehuis, maar goed geïsoleerd en uitgevoerd met dubbel glas. De geteste boot is ingedeeld met twee slaapkamers, een badkamer en een grote salon. Daar is aan de voorkant een kleine console voor de besturing. Met behulp van camera’s kun je de zijkanten en de achterzijde van de boot goed in de gaten houden. Een leuke optie zijn de spudpalen. Daarmee kun je zonder ankers de boot vastleggen op plekken tot 3.60 m diepte. Je laat alleen de twee palen in de bodem zakken.

Pedro H2Home 14.90

10 km/u

Hamvraag is natuurlijk of dit een goed varende boot is of een vakantiehuis met verplaatsoptie? Met de twee draaibare elektromotoren en de boegschroef is de Pedro H2Home 14.90 op de millimeter te manoeuvreren. Op het open water valt op dat dit huis een flinke snelheid (10km/u) kan ontwikkelen en gemakkelijk draait. De forse wind en de flinke golven hebben dankzij het goede onderwaterschip en een eigen gewicht van 15 ton maar weinig invloed op het vaargedrag. Door de relatief simpele constructie kan de basisprijs voor deze lengte beginnen bij € 199.166. In de geteste boot is enorm veel aandacht aan de technische installatie besteed. Voor de optionele elektromotoren, accu’s omvormers, zonnepanelen en spudpalen moet nog ongeveer €100.000 extra worden gereserveerd. Het is een gemakkelijk manoeuvrerend en milieuvriendelijk vakantiehuis, met de mogelijkheid om elke dag een ander uitzicht vanuit je salon en je slaapkamer te hebben.

Pedro H2Home 14.90

Beoordeling:

Cijfer 7,5

Constructie                 ****

Comfort & Ruimte      ****

Afwerking                   ***

Ergonomie                  ***

Vaareigenschappen   ****

Prijs/Kwaliteit             ***

Pedro H2Home 14.90

Technische Specificaties Pedro H2Home 14.90

Lengte: 14,90 m.

Breedte 4,50 m.

Diepgang 0,80 m.

Gewicht 15.000 kg

Motorisering: 1 x 40pk buitenboord of 2 x 20pk diesel of 2 x 7,5kW elektrisch

Prijs vanaf €199.166

Meer info: pedro-boat.nl

Deze boottest kan eerder (gedeeltelijk) zijn geplaatst in Yacht Vision Magazine, de Telegraaf Vaarkrant, de Telegraaf VRIJ, Watersport-tv.nl, Honda Marine Magazine en/of Botentekoop Magazine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site