Gozzo Mare 600: Italiaanse beauty met Hollands hart

spot_img

Soms word je acuut verliefd op een bootje. Dat heeft meestal te maken met een geslaagde mix van lijnen. Een voorbeeld van een goed gelukte cross-over, een mengvorm van bestaande boottypen, is de Gozzo Mare 600.

Siciliaans visbootje

Gozzo’s zijn Italiaanse vissersbootjes met oorspronkelijk een gesloten voordek. Omdat de boten speciaal worden gebouwd voor het gebruik op open zee, zijn ze zelflozend en ingericht om er veilig en gerieflijk mee te kunnen vissen. Maar voor bootjes met deze indeling is in Nederland nauwelijks markt. Daarom is het interieur van de Gozzo Mare 600 aangepast en zijn er meer sloep-achtige kenmerken aan meegegeven.

Fratelli Tracuzzi

Anno 2005 zijn er door de werf in Messina rond de 25 Gozzo’s voor de Nederlandse markt gebouwd. De eerste werd in 2004 geïmporteerd en sindsdien groeit de afzet gestaag. De werf op Sicilië heet Navalplastic en wordt gerund door de broers Tracuzzi. Jaarlijks worden ongeveer 200 boten tussen 5 en 9 meter gebouwd. Het geteste model, de Gozzo Mare 600 wordt net als de kleinere 500 alleen in Nederland verkocht. Uiterlijk is de Gozzo Mare 600 een klein zusje van de roemruchte ApreaMare’s en dus een mini Gozzo.

Aparte verschijning

Dat zie je aan de diepe V-bodem met geïntegreerde sprayrail, een scherpe, uitwaaierende boeg en de rechte bolle kont met een vast trimplateau. De oorspronkelijke vissersbootjes waren van hout en in het polyester van de GozzoMare romp is de tekening van de houten planken nog terug te zien. Door de kiel en ondiepe vlakke bodem wordt een goede combinatie van koersvastheid op lage snelheden en planeervermogen verkregen. En vanwege de bankindeling gecombineerd met de zeereling en de stuurconsole met ruitje, lijkt het een samenspel van een sloep en een consoleboot. Het is een aparte verschijning, die met geen andere boot in deze lengte te vergelijken valt.

Gladde romp

De romp van de Gozzo Mare 600 ziet er netjes en glad uit. Op de werf in Italië gebeurt dit met de hand en er worden naast een buitenschaal en een dekschaal ook binnenschalen voor de motorfundatie en de binnenbakken gemaakt. De verbinding van romp en dekschaal wordt op de flens verlijmd en afgewerkt met een kunststof stootstrip. De kuip is zelflozend en de loosgaten bevinden zich aan de achterzijde van de vloer, in een verlaagde bak. In de kiel is een elektrische bilgepomp, die het daar verzamelde water weg kan pompen. Het elektrische systeem bestaat uit één 70 Ah accu, die in een kist naast de motor is weggewerkt.

Koelbox

De forse motorkist scharniert samen met de stuurconsole en het zitje dat vóór de kist is gemaakt naar voren. Twee gasveren houden de kist omhoog, maar als je de kist omlaag brengt, zijn de gasveren wat te licht om het neerklappen van de kist te voorkomen. Onder het zitje vóór de console tref je een verrassing. Als je de zitting ervan wegneemt, bereik je een losse, in de motorruimte geplaatste koelbox. Grappig, want een dergelijke oplossing hebben wij op Nederlandse sloepen nog nooit gezien.

Hollands hart

Het hart van de Italiaanse bootjes bestaat vrijwel alleen maar uit Vetus onderdelen. De motor is een Vetus Mitsubishi M 3.09 driecilinder diesel met een cilinderinhoud van 952 cc en 18,4 kW (25 Pk) vliegwiel-vermogen. Standaard wordt de GozzoMare 600 uitgevoerd met een 13 Pk, maar om de boot te laten planeren heb je een wat groter vermogen onder de motorkist nodig. De motor is gecombineerd met een ZF keerkoppeling met een reductie van 2 op 1, een bullflex flexibele koppeling naar de RVS 30 mm water-gesmeerde schroefas, en een drieblad 13” x 11” schroef. Achterin is een grote kunststof dieseltank met een spanband vastgezet ende tankdop is voorzien van een slot. De motor en de andere technische voorzieningen zijn redelijk netjes geïnstalleerd.

Trekhaak

Op het voordek is een kleine ankerkluis en de ankerrol hoort tot het standaard boegbeslag. Op de neus vind je een stevige trailerhaak en aan de spiegel zijn twee identieke ogen als trekhaken voor waterski of opblaasband gemaakt. Voorin is een U vormige bank van 120-150 cm breedte en bijna twee meter in de lengte. Hiervan kan met twee planken en een opvul-kussen een (zonne-)bed worden gemaakt. De lage rand om de motorkist steekt een beetje uit en vormt daardoor een struikel-object. Maar als je het positief bekijkt, kan het als voetensteun fungeren als je op het motorkist-zitje (70 x 38 cm) plaats neemt.

Gebrek aan Liefde

Links en rechts naast de motorkist zijn in de kuipzijden zwaluwnesten gemaakt, waarin je de kleine spulletjes zou kunnen onderbrengen. De afwerking van deze plastic bakken met houten latje ervoor, is matig. Ook het plastic dashboard heeft, getuige de vele schroefkoppen, te lijden onder een gebrek aan liefde. Het zitcomfort in de GozzoMare 600 is vanwege de lage rugleuningen standaard niet optimaal. De rugleuningen zijn laag en vast bevestigd. Als je meer steun zou willen hebben, kun je een kussenrol om de zeereling vastmaken.

Popnagels

Er zijn vier bakskisten waarin je spullen kwijt kunt en de kist onder de stuurbank is afsluitbaar met een slotje. Het is jammer dat er beslag van zeer matige kwaliteit is gebruikt, waardoor de kist zelf niet af te sluiten is. En om het laatste kritische punt maar gelijk te noemen, het zou ook prettig zijn als de scharnieren zouden zijn vastgezet met bouten, ringen en moeren in plaats van de goedkopere, maar niet te verstellen popnagels. Jammer, want deze Gozzo Mare 600 verdient nettere detailafwerking en wat duurzamere materialen. Het staat in schril contrast tot zaken die uitstekend geregeld zijn, zoals het stuursysteem met een nette kortsluitkraan in het hydraulische leidingnet en het mooie houten sportstuur (ø 38 cm).

Verrassend

Bij het testen van de Gozzo Mare 600 stond op de Loosdrechtse Plassen bij een temperatuur van 22 graden een aangenaam briesje (2-3 Bft), dat de dreigende regenwolken snel voorbij deed drijven. De boot voelt direct stabiel aan en dat merk je als je na het wegvaren van de ene naar de ander kant loopt om de fenders weg te halen. Dat is ook een voordeel van een hydraulisch stuursysteem. Je kunt licht sturen, maar het roer blijft in principe staan in de stand, waarin het is gezet. Met 3¾ stuuromwenteling gaat het roer van boord naar boord en de boot draait verrassend kort. Over stuurboord kun je binnen 10 meter draaien en over bakboord, de voorkeursrichting met een rechtsdraaiende schroef, heb je aan net iets meer dan de scheepslengte genoeg. Dat betekent dat je geen problemen met het in- en uitvaren van een kleine box hebt, als je maar rekening houdt met de draairichting van de schroef.

Stabiel karakter

De meting van het geluidsniveau levert normale tot hoge waarden op, vergeleken met andere kleine open motorboten. Stationair meten we 68 decibel en geleidelijk neemt het geluidniveau op de Gozzo Mare 600 toe tot 76 dB(A) op het moment dat we de rompsnelheid van 5,7 knoop overtreffen. Boven 2100 toeren spelen wind en water een belangrijke rol. Op topsnelheid komt de hoogst gemeten waarde uit op 84 decibel. Maar de boot planeert mooi en de GPS geeft aan dat we bij 3300 toeren exact 10 knopen (18,5 km/u) varen. De neus van de boot stijgt flink en de uitlaat lijkt in het water te resoneren om aan te geven, dat je het stoere jachtje niet over het hoofd moet zien.

Willetje

Het vissersbootje scheert prachtig door het water en blijft lekker stabiel varen. Het stuurwiel ligt lekker in de hand en de boot luistert goed naar het roer. Dus durven we het ook aan om planerend met los stuur naar het voordek te lopen om daar een foto van de boot met de hekgolf te maken.  Maar dan blijkt dat de Italiaanse toch een eigen willetje heeft. Langzaam maakt de boot een nauwe bocht en dat is op het ruime en verlaten vaarwater geen probleem. Als we dan door de eigen hekgolf varen, blijkt andermaal het stabiele karakter, wat hoort bij een boot die is ontworpen om door het ruwe water van de Middellandse Zee te varen. Dit bootje vaart zoals het er uit ziet: stoer en toch stijlvol.

Conclusie

De Gozzo Mare 600 is een aanwinst voor de Nederlandse marktdoor het originele stijlvolle uiterlijk en de uitstekende vaareigenschappen. Aan de afwerking en de geluidsisolatie kan nog wel wat worden verbeterd, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de vele positieve kwaliteiten, die dit jachtje in zich verenigt. Zoals het vermogen om zowel rustig als planerend te varen en de originele indeling.

Pluspunten

  • Origineel uiterlijk
  • Net polyesterwerk
  • Stabiel
  • Goed manoeuvreerbaar

Minpunten

  • Beperkt zitcomfort
  • Geluidsniveau
  • Afwerking interieur

Technische Specificaties

Merk en TypeGozzo Mare 600
Werf:Cantiere FT Navalplastica
CE- categorieC
Max aantal personen volgens CE8
Max belading volgens CE600
  
 
Lengte over alles (in m)6.00
Lengte romp (in m)6.00
Lengte waterlijn (in m)5.50
Breedte (in m)2.15
Diepgang (in m)0,65
Doorvaarthoogte (in m) 
Waterverplaatsing (in kg)1000 
Motorgegevens 
Motortype standaardVetus M2.D5
Motorvermogen in kW (pk)9,5 kW (13 pk)
Motortype testschipVetus M 3.09
Motorvermogen in kW (pk)18,4 kW (25 pk)
Aantal cilinders per motor3
Keerkoppeling typeZF
Overbrengingsverhouding2:1
Standaard schroef # bladen3
Diameter x spoed  13” x 11”
  
Uitrusting en prijs 
Standaard vanaf prijs:€ 22.305 (in 2005)
Standaard motorisering:13 pk motor

Disclaimer

Deze boottest is uitgevoerd in 2006. Deze test kan in een andere vorm ook in andere media zijn gepubliceerd. Genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de dealer. Zie het informatieblok onder de test.

Meer info: Producent en www.botentekoop.nl

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site