Alu-E-sloep en Alu-E-tender: Elegante elektroboten

spot_img

De AluShip Alu-E-tender en Alu-E-sloep zijn getest op 16-04-2022 in de buurt van Giethoorn.

Op de Nederlandse botenmarkt is al jaren een verschuiving gaande. Waar boten vijftig jaar lang vooral in polyester werden gebouwd, komen ze nu veelal in aluminium op de markt. Het zilver glimmende materiaal is modieus, goed in allerlei fraaie vormen te krijgen en uitstekend recyclebaar.

Standaard voor elektrisch

In de superjachtwereld was aluminium voor snelle sterke schepen al de norm. Nu worden ook veel kleinere boten zoals consoleboten, sloepen en tenders in aluminium gebouwd. Bijkomend voordeel is dat aluminium een relatief licht materiaal is. Daardoor kun je met conventionele motorisering sneller varen of met minder motorvermogen toch goed vooruitkomen. Momenteel is aluminium het standaard bouwmateriaal voor elektrisch aangedreven dagboten.

Hightech

AluShip uit Steenwijk bouwt een brede range aan aluminium boten. De tenders zijn er in maten van 550 tot zeven meter en de sloepen zijn verkrijgbaar tussen 6 en 7 meter. Aluminium lassen is een lastige klus die de mensen van AluShip tot in de puntjes beheersen. De platen van 4 mm dik aluminium worden eerst door een enorme Hightech CNC machine perfect gevormd uitgesneden. Daarna worden de onderdelen als een bouwpakket in elkaar gelast. Het voordeel van aluminium is dat het niet alleen mooi en duurzaam is, maar ook dat je de boot gemakkelijk naar je eigen wens kunt laten aanpassen. Wil je een extra opstaptreetje, geen probleem, een groot zonnebed, prima. Vrijwel alles is mogelijk binnen de basisvormen van de boten.

Twee modellen

Er bestaat bijna geen fijner watersportgevoel dan met een fluisterboot door een prachtig natuurgebied varen. Maar elektrovaren is natuurlijk niet alleen fijn in natuurgebieden. Ook door de stad is het een belevenis, want zelfs de eenden horen je niet aankomen. De laatste jaren merk je aan alle kanten dat er steeds meer boten met elektrische aandrijving op de markt komen. Soms hebben mensen zonnepanelen op het dak en varen op de energie die ze zelf opwekken. AluShip speelt goed in op de vraag naar elektrische sloepen en tenders. Dat doet het bedrijf met de Alu-E-sloep en de Alu-E-tender. Het gaat om twee totaal verschillende modellen die met dezelfde motorisering worden uitgerust.

Minimale weerstand

De sloep is een overnaads gebouwd spitsgat-model met een brede trimplaat om volume (dus drijfvermogen) achterin te brengen. De Alu-E-tender is een modieuze tender met ene brede open spiegel, een bijzondere druppelvorm en een stoere bijlboeg. Het ontwerp van beide modellen is door Aluship geoptimaliseerd voor gebruik met een elektromotor. Beide modellen hebben behalve een opvallend uiterlijk ook een tamelijk vlakke bodem, zodat de waterweerstand minimaal is. Beide modellen zijn gewrapt in moderne, felblauwe kleuren. Het aluminiumwerk is netjes en professioneel gelast. Onder de banken zijn opbergplekken met Perko sloten, er is mooi traanplaat op de vloer verwerkt. De boten zien er zonder meer goed uit. De sloep is vrij smal. Een gevolg is dat de doorloop langs de accubergplaats, centraal in de boot, vrij smal is. Op de tender heb je dit probleem niet.

Aanpasbaar

De indeling is verder gericht op comfort met mooie kussens in praktische kleuren. In de basis is zijn de elektroboten vrij eenvoudig uitgevoerd, maar je kunt werkelijk alles laten aanpassen, tot aan de kussenset, een bimini of het laten wrappen met plasticfolie van de romp. Veel bedrijven maken daar gebruik van om de boot in de bedrijfskleuren en met logo’s te ‘branden’. De zithoogte is vrij laag gehouden om de banken in lijn met de zeeg te laten meelopen, maar de hoogte van de rugleuning is goed. Fijn is dat er zes grote bolders op de sloep en zes kikkers op de tender zijn geplaatst. Er zijn opstaptreden aan beide zijden. De tender heeft geen rugleuning voor de stuurman. Je kunt dwars op de vaarrichting zitten of er kan een rugsteun op maat worden gemaakt.

Draaibare pod

De Alu-E-sloep en Alu-E-tender zijn voorzien van een E-propulsion systeem met draaibare pod. Deze hebben veel voordelen boven een buitenboordmotor of een motor met vaste schroefas. In de eerste plaats is een draaibare pod enorm gemakkelijk te manoeuvreren, tenminste, als de motor voldoende toeren draait. Daarnaast is er vrijwel geen onderhoud nodig. Er is keuze uit twee vermogens: van 3 en 6 kW. In de grotere modellen kun je zelfs 2 x 6 kW motoren laten installeren die met een stang aan elkaar zijn gekoppeld. De podunit is in een verhoging van de bodem verwerkt. Daardoor hebben de elektrische modellen maar 40 cm diepgang en dat maakt ze geschikt voor de kleinste kanaaltjes. De standaard accu heeft 9kWh capaciteit en ook daar kun je er meerdere van laten installeren.

Klotsen

Opvallend is dat de 6 kW motoren op de Alu-E-sloep en Alu-E-tender fel reageren en zeker voldoende krachtig zijn. Bovendien zijn de aandrijvingen onder water absoluut stil. De meeste aluminium boten vormen een grote klankkast, maar op de Aluship boten hoor je vooral het gezellige klotsen van het water tegen de romp. De tender is gemakkelijk te manoeuvreren en goed koersstabiel. Bij de sloep moet nog een skeg worden geplaatst om de koersstabiliteit te verbeteren. Verder manoeuvreren de boten gemakkelijk en luisteren uitstekend naar de stuurman. Bij elektrische pod aandrijvingen moet je wel toeren durven maken om goed te kunnen sturen. Gelukkig is er een fraaie, soepel reagerende gashendel die fijn inschakelt. Verder is op de stuurconsole van de sloep alleen de aan-uit knop te vinden en voor de navigatie bij duister is er schakelaar voor de verlichtingspaal.

Rekensom

De accu is de brandstoftank voor elektrische aandrijvingen. Het rekensommetje is heel simpel. Als je een 6kW motor een uur lang vol laat draaien, verbruik je 6kW stroom. Heb je een Lithium Ion accu van 9 kWh, dan is deze na anderhalf uur volgas varen helemaal leeg. Maar vrijwel niemand zal in een elektrische boot alleen maar maximaal snel willen varen. De topsnelheid is totaal niet belangrijk, maar ligt rond de 13-14 km/u. De motor verbruikt dan 6kW en draait maximaal 1600 toeren. De boten draaien dankzij de podmotor om de eigen as, iedereen kan met zo’n aandrijving gemakkelijk uit de voeten.

Op de AluShip boten is het dankzij de heldere accumonitor eenvoudig om de optimale snelheid te bepalen. Dat is bij beide modellen ongeveer bij 7,5 km/u. Dan verbruik je amper 1 kW en dat kun je dus met de standaard 9kWh accu negen uur volhouden. Negen uur genieten op één lading is echt fijn. Met een paar uur laden is de accu weer helemaal vol voor de volgende vaardag.

Slim

De Alu-E-sloep en Alu-E-tender zijn slimme aluminium stekkerscheepjes die rond een moderne aandrijving zijn ontworpen. Dankzij efficiënte bouw lukt het om betaalbare, duurzame elektrisch boten op de markt te brengen. Zowel de Alu- E-sloep als de Alu-E-tender varen geruisloos en licht, ze sturen extreem direct. Dat maakt zowel de sloep als de tender simpel te varen. Achteruit manoeuvreren ze zelfs briljant. De Alu-E-tender 600 is verkrijgbaar vanaf €32.075 en de Alu-E-sloep 650 vanaf €36.775 bij AluShip in Steenwijk of bij Boatland in Meppel

Technische gegevens:

TECHSPECSAlu-E-tender 600Alu-E-Sloep 650
Lengte o.a. (m.)6,006,50
Breedte (m.)2,102,20
Diepgang (m.)0,680,72
Doorvaarhoogte (m.)0,951,15
CE-OntwerpcategorieDD
Motor pk (kW)3-6 kW3-6 kW
Waterverplaatsing: (kilo)700780
Vanaf-prijs (incl. btw)€ 32.075€36.775
Meer informatieAluship.nlAluship.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site