Aquanaut Andante 438 OC : Conservatief modern

spot_img

Dat er vijf jachten genomineerd zijn voor de HISWA Motorboot van het Jaar 2015 prijs, geeft aan dat de ontwikkelingen in het motorboten-segment razendsnel gaan. De Aquanaut Andante 438 OC is een van de genomineerde jachten en komt van de traditionele Aquanaut werf. Met het innovatieve Andante concept is de werf een moderne koers ingeslagen.

ISO 9001

De Sneker Aquanautwerf loopt in veel zaken voor. Het is immers een van de weinige nautische bedrijven met het keurmerk ISO 9001 en bovendien een werf waar alle bouwprocessen in eigen huis plaats vinden. Hun jachten worden door de Amerikanen als ‘passagemaker’ aangeduid en ook de nieuwe Aquanaut Andante 438 OC is een jacht dat vooral is gebouwd voor grote reizen en een langdurig verblijf aan boord. Daarom omschrijft de werf het jacht zelf als een combinatie van trawler, open kuip en flybridge.

2

Mini Flybridge

De Aquanaut Andante 438 OC is een breed en stoer jacht, dat opvallende moderne rechte lijnen combineert met een scheeps uiterlijk, een lage doorvaarthoogte en een afsluitbare mini flybridge. Heel modern is ook de indeling van het interieur met donkere betimmering. Achterop is een ruime open kuip, die met een brede schuifdeur is verbonden met de lichte en comfortabele salon. Maar tussen de salon en het stuurgedeelte voorin is de dwarsscheepse kombuis geplaatst. Mooi is dat je door het enorme glasoppervlak overal rondom zicht hebt op het water.

Hefconstructie

Vreemd is dat de trap naar de flybridge van de Aquanaut Andante 438 OC pal over het aanrecht loopt. Wel is van de flybridge innovatief dat deze met een slimme polyester hefconstructie kan worden afgesloten. Daardoor blijft de doorvaarhoogte beperkt, maar gaat dit niet ten koste van de mogelijkheid om boven buiten te kunnen sturen. Onderdeks bevindt de eigenaarshut zich in de boeg. Ook is er een betrekkelijk lage gastenhut onder de stuurplek. Voor een langdurig verblijf aan boord is lastig dat de doorloop ruimtes aan de krappe kant zijn. Daarentegen vind je achterin een uitgebreide en ruime machinekamer met een 148 pk Perkins diesel motor, een generator en alle andere voorzieningen om lang aan boord te kunnen verblijven.

Uitzicht

Varen met dit modern ogende, maar voor wat betreft de aandrijving conservatieve jacht, is een feest. Zodra je op de stuurplek plaatsneemt, krijg je zin om aan een enorme reis te beginnen. De stuurplek is een van de meest comfortabele in haar soort en de rond verlopende voorramen dragen bij aan het fenomenale uitzicht vanuit de salon. In golven gedraagt de Aquanaut Andante 438 OC zich als een eeuwenoude eik in de wind. De boot beweegt wel mee met het natuurgeweld, maar je weet zeker dat deze altijd weer terugveert naar de uitgangspositie. Daarmee is het uitermate geschikt om comfortabel de Europese wateren te doorkruisen. Dt jacht is niet goedkoop, want de prijs begint bij €450.000. Toch is dat marktconform in het segment van de luxe water-verplaatsende stalen jachten.

Disclaimer

De boottest van de Aquanaut Andante 438 OC is uitgevoerd in 2014 en delen van deze test kunnen eerder in andere media zijn gepubliceerd. Alle genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk daarom voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de dealer. Zie hiervoor het infoblok onder deze test.

Cijfer: 8,0

Scorebord:

Constructie****
Comfort & Ruimte***
Ergonomie***
Afwerking***
Vaareigenschappen****
Prijs/Kwaliteit****
1

Technische Specificaties Aquanaut Andante 438 OC

Lengte over alles 13,15 m

Lengte waterlijn: 13.00 m

Breedte 4.10 m

Diepgang 1.16 m

Waterverplaatsing 18.800 kilo

Prijs vanaf: €450.000

Werf: Aquanaut

URL: www.aquanaut.nl 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site