Stagnum Runabout 1300: Filmsterrenboot

spot_img

Dat Nederland tot de top van de internationale jachtbouw behoort, merk je als opvallende boten met internationale allure in ons eigen land gemaakt blijken te zijn. Zoals de Stagnum Runabout 1300, een snelvarend aluminium jacht, gebouwd op de Tinnemans werf in Maasbracht.

1

Hobby

Eigenlijk is de Stagnum Runabout 1300 een uit de hand gelopen hobbyproject van werfeigenaar Peter Tinnemans. De bouwer van beroepsschepen zit in zijn vrije tijd ook graag op het water en wilde eens een totaal andere, bijzondere boot bouwen. Strak, stoer, snel in tegenstelling tot de binnenvaartschepen die normaal de werf verlaten. De Stagnum oogt als een Mediterraan filmsterrenjacht. Grijs, dus niet te veel opvallend, maar met lijnen die snelheid en zeewaardigheid verraden. Het model is dat van een zogenaamde runabout, een boot die vroeger vaak werd gebruikt door smokkelaars. Kenmerkend zijn het enorme voordek, de schuin geplaatste voorruit en het al even grote zonnedek achterop. Maar niet alleen de buitenkant is imposant.

1

Raket

Onder het voordek van deze 13 meter lange Stagnum Runabout 1300 is een comfortabele kajuit met banken aan weerszijden, climate control, een TV-scherm en een compacte kombuis. Onderdeks is ook een ruime toilet- en doucheruimte, met als speciaal detail, de LED-verlichting in het afvoerputje. Achter deze deur naar de piek is slaapplek voor twee personen. En overal is dimbare LED-verlichting.

Onderhoudsarm

Als de zon schijnt is het fijn om op de loungebedden van het achterdek te liggen en tussen deze bedden door loop je zo naar het grote zwemplateau. Dankzij kunststof dekken is de Stagnum Runabout 1300 onderhoudsarm en gebruiksvriendelijk, want alle boordsystemen zijn vanaf het touchscreen scherm of een losse tablet te bedienen. Zo kun je de twee motorluiken vanaf het tablet openen om een blik op de schitterend aangelegde aandrijving van deze Runabout te kunnen werpen. Twee fluisterstille 370 pk Yanmar achtcilinder diesels liggen in een prachtige ambiance te trappelen van ongeduld om hun vermogen trillingsarm prijs te geven aan het water. Deze dikke diesels zijn dankzij moderne techniek de milieuvriendelijkste in hun klasse.

Rechtuit

Met de Z-drives is super strak te sturen en dankzij in totaal 740 paardenkrachten haalt de Stagnum een top van 75 km per uur. De dubbele contra-roterende schroeven zorgen er ook nog eens voor dat de boot als een streep rechtuit kan varen. Bijzonder is dat de boot is voorzien van het nieuwste van het nieuwste op het gebied van afmeergemak. Bij de bestuurdersplaats vind je daarom naast alle gewone bedieningsmiddelen ook een pienter pookje. Met deze joystick wordt manoeuvreren kinderspel en dankzij de hydraulische keerkoppelingen gaat het ook nog eens zonder grote klappen en schokken. En dan is het een feest om te varen met deze indrukwekkende runabout

Disclaimer

De boottest van de Stagnum Runabout 1300 is uitgevoerd in 2015. Genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de dealer. Zie hiervoor het infoblok onder deze test.

CIJFER 8,6

Scorebord:

Constructie****
Comfort & Ruimte***
Ergonomie****
Afwerking****
Vaareigenschappen*****
Prijs/ Kwaliteit***
5

Technische gegevens: Stagnum Runabout 1300

Lengte 13.00 m
Breedte 2.99 m
Diepgang 0.75 m
Motor 2 x 370 pk (272 kW) Yanmar 8LV 8-cilinder diesel
Waterverplaatsing: 7000 kilo
Topsnelheid 40 knopen (75 km/uur).
Meer info: www.tinnemans-scheepswerf.nl

Prijs op aanvraag

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site