Van Vossen 700 Sport: Blikvanger

spot_img

De boottest van de Van Vossen 700 Sport is uitgevoerd in 2019 met een Honda BF 100 pk buitenboordmotor in de bun.

Dat het in de jachtbouw goed gaat, merk je als je in Steenwijk bij Van Vossen het terrein oprijdt. Een straat vol blinkende boten staat te wachten op afbouw en aflevering. Binnen staat de radio op 10. De aluminium boten worden hier modern gefabriceerd, maar daar komt toch nog een hoop ambachtelijke botenbouwkennis bij kijken.

Van Vossen 700 Sport

Snijpakket

De moderne kant van de bouw begint bij Van Vossen al met het ontwerp. Ontwerper Michiel van Vossen werkt met de computer de schetsen in zijn hoofd uit. Daarna bepaalt het programma de verschillende onderdelen van het snijpakket. Een lasersnijmachine tekent de verschillende onderdelen op een hoogwaardige plaat aluminium af en snijdt ze daarna uit. Het is razend druk. Dit jaar zijn er al 122 opdrachten binnen. Alle sloepen en tenders krijgen hier aandrijving met een buitenboordmotor in een bun.

Betrouwbaar

Volgens de werf is dat een bewuste keuze. Omdat een kale aluminium boot een klankkast vormt, is een dreunende diesel meestal niet aantrekkelijk. Bij een buitenboordmotor laat je het geluid achter je, ze trillen veel minder, zijn gemakkelijk te onderhouden en goedkoper. Het zijn ook redenen dat de werf kiest voor Honda. ,,Het is een servicegerichte organisatie, de motoren zijn extreem betrouwbaar en zonder twijfel de stilste in hun klasse”, aldus de werf. Uitlaatgassen van de motor worden door ons met een flexibele slang naar achter afgevoerd, zodat je daar nooit last van kunt hebben.

Trendy

Het bouwmateriaal sluit perfect aan bij de trend van deze tijd. Moderne tenders moeten tegen een stootje kunnen, klanten willen de motor uit het zicht en willen de boot met de tuinslang kunnen afspuiten. Met de zelflozende kuip is dat een fluitje van een cent. Rondom is een dikke stootrand en er is geen antifouling op het onderwaterschip nodig, want aangroei spoel je er een keer per jaar met de hogedrukspuit gemakkelijk af.

Industriële uitstraling

De kuip is diep, de kuipbanken dragen bij aan de stijfheid van de constructie en hebben comfortabele hoge rugleuningen. Onder de belangrijke luiken zijn gasveren geplaatst, die het makkelijk maakt om ze met een hand te openen en dicht te maken. De afwerking is functioneel, waarbij niet elk hobbeltje is weggeslepen. Dat is bij een stoere no-nonsense boot met industriële uitstraling ook niet nodig. De boot uit de test was opvallend met gouden bestickering gewrapt en versierd met aanduidingen die net als de naam van de boot Goldfinger, verwijzen naar James Bond. Een grapje, aldus de werf. ,,Dit was bouwnummer 007 en dat bracht ons op het idee hier iets bijzonders van te maken”.

Van Vossen 700 Sport

Onhoorbaar

Na het starten zien we aan de meters op het overzichtelijke dashboard dat de motor loopt. Horen doen we ‘m niet. Wegvaren is gemakkelijk. Met de hydraulische besturing draait de motor soepel de gewenste kant op. In de testboot was gekozen voor een Honda BF 100, een viercilinder, 1500 cc viertakt met alle moderne eigenschappen als Blast, Ecomo, V-tec en een trollingfunctie. Het is een zuinige motor met variabele kleptiming en die extra krachtig is bij lage toeren.

Van Vossen 700 Sport

Als een huis

Fijn is dat de boot heel stabiel is. Ook als er mensen aan een kant instappen blijft de boot als een huis op het water liggen. Achteruitvaren is gemakkelijk, de boot volgt de motor en brengt je precies waar je wil. De draaicirkel is normaal voor een zeven meter lange tender, 12-14 meter. Met alleen twee man achterin komt ook een nadeel van het lichte bouwmateriaal naar voren. De boeg komt iets uit het water en op een stormachtige dag geeft dat wat last van windgevoeligheid. Door het gewicht meer naar voren te verplaatsen wordt dit probleem verholpen en is de koersstabiliteit weer in orde. Fijn is dat je niets van trillingen merkt, ook niet als we meer gas geven. Soepel sprint de boot naar 50 km/u, om uiteindelijk bij een top van 55 km/u uit te komen.

Modern

Al met al is de Van Vossen 700 Sport een ruime, fijn varende no-nonsense boot met een prettig modern uiterlijk en uitstekende mogelijkheden om de boot aan te passen aan de eigen smaak. De prijs wordt grotendeels bepaald door de gekozen motorisering. Standaard, maar zonder motor, kost de Van Vossen Tender 700 Sport € 26.750. Met de 40 pk komt er €7.299 bij en de geteste 100 pk Honda staat voor €12.499 op de prijslijst. Met alle opties komt de geteste boot uit op een prijs van ca. €60.000.

Van Vossen 700 Sport

Beoordeling:

Cijfer 7,3

Constructie                 ****

Comfort & Ruimte      ***

Afwerking                   ***

Ergonomie                  ***

Vaareigenschappen   ****

Prijs/Kwaliteit             ****

Technische Specificaties

Lengte: 7,00 m.

Breedte: 2,40 m.

Diepgang: 0,30 m.

Waterverplaatsing: 775 kg

Motorisering: 40-100pk outboard

Prijs vanaf: € 26.750 ex motor

Meer info: www.vanvossentenders.nl

Deze boottest kan eerder (gedeeltelijk) zijn geplaatst in Yacht Vision Magazine, de Telegraaf Vaarkrant, de Telegraaf VRIJ, Watersport-tv.nl, Honda Marine Magazine en/of Botentekoop Magazine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site