AB NAUTILUS 17 DLX: Fijne combinatie

spot_img

Zuid-Amerikaans

AB is een bedrijf dat haar brede lijn opblaasboten met harde bodem in Zuid-Amerika produceert. De RIB’s hebben een goed imago vanwege de kwaliteit van de gebruikte materialen en het goede ontwerp van met name het onderwaterschip. Onder perfecte omstandigheden testten wij de AB Nautilus 17 DLX.

Mazzel

Soms heb je tijdens het uitvoeren van je werk een mazzeltje. Bijvoorbeeld als je midden in de winter in Friesland een lekker boot-motorsetje mag testen op spiegelglad water. In dit geval gaat het om de AB Nautuilus 17 met Honda BF 100, een combinatie die zelfs in de bittere kou een glimlach om de mond weet te brengen. De AB Nautilus 17 DLX is een RIB, die door het Friese Boot Akkrum wordt geïmporteerd. Het model is de één-na-grootste uit de lijn van AB console-boten met polyester bodem en opblaasbare drijvers. In het verleden werden de AB boten in Venezuela gemaakt, maar sinds de politieke instabiliteit daar komen deze handgemaakte populaire kwaliteitsrib’s uit het nabijgelegen Colombia. Desondanks blijkt het goede imago van AB nog altijd actueel.

Hypalon

Kwaliteitskenmerk is dat de tubes uit het veelgeprezen Hypalon zijn vervaardigd. Dit neopreen Orca ® product is vooral door haar UV bestendigheid twee tot driemaal duurzamer dan PVC, dat ook vaak voor opblaasboten wordt gebruikt. Zeker als een boot veel op zout water wordt gebruikt of langdurig in de zon ligt is hypalon een vereiste. Verder is de verlijming aan de polyester romp prima uitgevoerd en de polyester romp is met een dikke gelcoatlaag afgewerkt. Ook beschikt de Nautilus over drie rvs sleep- en drie hijsogen om de boot op een trailer of in davits te transporteren.

Afgewaterd

Onder de banken zijn veel opbergruimtes, allemaal met rubberen sluitingen, mooi afgewerkt, afgewaterd en deels voorzien van een gasveer. Er zijn veel zitplekken. Bovendien is van de plek in de punt met twee vulstukken tussen de voorbanken een riant zonnedek te maken. En voor het comfort is belangrijk dat de rugleuningen hoger zijn dan gebruikelijk op een RIB. De stuurconsole is vrij ver achterin geplaatst en de massieve stuurbank achter de console is breed genoeg voor drie man. Het dashboard is simpel, maar alles zit op de juiste plek.

Karakter

Het belangrijkste is, dat deze RIB haar vurige Zuid Amerikaanse karakter heeft behouden en dus geweldig vaart. Met speels gemak – en met de Honda 100 pk viercilinder aan de spiegel – haal je een top van 68 km/u. Door de degelijke bouw en de uitstekende rompvorm is het ook echt een boot om lekker door de golven te knallen. De trim is niet heel kritisch en door de goede plaatsing van de tubes heb je in golven geen last van hinderlijke balansverstoringen. Dan is het een feest om met zo’n lekker setje op pad te gaan.

Disclaimer

De boottest van de AB Nautilus 17 is uitgevoerd in 2016. Genoemde prijzen en uitvoeringen zijn van dat moment. Kijk voor de actuele gegevens op de website van de dealer. Deze test of delen ervan kunnen in andere media zijn verschenen.

Cijfer 8,2

Scorebord:

Constructie                            ****

Comfort & Ruimte                 ****

Ergonomie                             ***

Afwerking                              ****

Vaareigenschappen               ****

Prijs / Kwaliteit                     ****

Technische specificaties AB Nautilus 17 DLX

Lengte: 5.18 m

Breedte: 2.46 m

Gewicht: 537 kg excl. motor

Maximaal vermogen: 115pk

Prijs: € 29.150 excl. motor

Meer info: Boot Akkrum

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site