Boarnstream Elegance 1200: Smaakvol seriejacht

spot_img

Aan het begin van 2015 maakte Epco Ongering een testvaart met de Elegance 1300, het eerste jacht van een compleet nieuwe Boarnstream lijn. Dit nieuwe concept van de Friese jachtwerf werd in korte tijd enorm populair. Inmiddels is er ook een 12 meter versie gebouwd en die maakt kans om Hiswa motorjacht van 2016 te worden, de Elegance 1200.

x

Knap staaltje

Het knappe van de Elegance lijn, is dat het nieuwe concept zonder veel wijzigingen in lengtes van 11 tot en met 17 meter kan worden uitgevoerd. De modellen zijn zodanig vormgegeven, dat tevreden klanten gemakkelijk kunnen doorgroeien. Het is een knap staaltje engineering dat boten ook op grotere of kleinere schaal qua uiterlijk en interieur-indeling in balans blijven. De werf uit het Friese Jirnsum heeft hiermee het imago van conservatief staalbouwbedrijf definitief achter zich gelaten. Bij de Boarnstream worden innovatieve moderne stalen jachten gebouwd.

Dubbel gekromd

De bijzondere styling verklaart een deel van de immense populariteit van deze nieuwe lijn stalen knikspant jachten. Vooral de schitterende, dubbel gekromde daklijn is een stijlkenmerk van de Elegances. Dit soort staalbouw tovenarij maakt de boot natuurlijk wel duurder om te produceren, maar schoonheid is nu eenmaal tijdloos. Verder wordt de boot degelijk en in serie gebouwd, is compleet uitgevoerd, niet overdreven verfijnd afgewerkt, maar daardoor is de Boarnstream Elegance 1200 ook relatief gunstig geprijsd. Voor dit 12 meter lange varende buitenhuis moet minimaal €380.000 worden neergeteld. Veel geld, maar dan heb je ook weinig meer te klagen.

x

Tumblehome

De Elegance 1200 heeft een steile steven met een lichte uitwaaiering aan de bovenkant van het boeisel. Aan de achterzijde zie je de stilistisch kenmerkende tumblehome vorm met de naar binnen vallende boorden. Het stuurhuis is voorzien van enorme raampartijen en daaronder zijn in de romp langwerpige vaste ramen aangebracht. Er is een mooi zwemplateau met een riante zwemtrap. De kuip is deels met een vast dak overdekt en aan de salonzijde voorzien van een mooie, deelbare schuifpui. Hierdoor kun je het interieur en het buitenleven naadloos in elkaar over laten lopen. De constructie en de afwerking zijn onberispelijk, zoals je mag verwachten van een jacht uit de Boarnstream familie. De ervaring van Boarnstream eigenaar en ontwerper Henk Hokwerda zie je zowel in de lijnen van de Elegance, als in de doordachte serieproductiedetails terug.

Smaakvol

In het interieur speelt het leven zich vooral af op het salondek en dankzij een fors schuifdak en de brede doorgang naar de kuip heb je nooit het gevoel opgesloten te zitten. Integendeel, door het grote glasoppervlak is het een fijn licht jacht. De moderne kombuis bij de schuifpui en de comfortabele stuurstand benadrukken dit gegeven.  Voor de oudere doelgroep van dit soort jachten is fijn dat het lagere niveau met een gemakkelijke trap te bereiken is. Voorin is de eigenaarshut en aan stuurboord een prachtige ruime gastenhut. Een mooie natte ruimte completeert het interieur. Knap is dat bezuinigd is waar het kan, maar luxe is toegepast op plaatsen waar het de mogelijkheden verruimt. Dat maakt de Boarnstream Elegance 1200 tot een bijzonder en smaakvol seriejacht.

Proportioneel

De motorisering van de 15 ton wegende boot met de Volvo Penta D3-150 pk diesel is modern en degelijk. Ook in de motorkamer komt de ervaring van deze al sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw bestaande werf tot uitdrukking. Alle onderhoudsgevoelige onderdelen zijn goed bereikbaar, de bedrading is gemakkelijk te herleiden en de ventilatie is prima verzorgd. De Elegance 1200 vaart soepel en stil. Dat zijn misschien wel de belangrijkste kenmerken van een comfortabel toerjacht. De draaicirkel is niet heel klein, maar dankzij een goede, proportioneel te bedienen boeg- en hekschroef is draaien op de plek heel gemakkelijk. De topsnelheid is 8,6 knopen, omgerekend 16 kilometer per uur. Leuk is dat we, varend op de Elegance 1200, veel opgestoken duimen tegenkwamen. Dit jacht valt niet alleen bij de professionele jury van de boot van het jaar, maar ook bij veel andere watersporters in de smaak.

x

Disclaimer

De boottest van de Boarnstream Elegance 1200 is uitgevoerd in 2015 en delen van deze test kunnen eerder in andere media zijn gepubliceerd. Alle genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk daarom voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de producent of dealer. Zie hiervoor het infoblok onder deze test.

Cijfer 7,9

Scorebord:

Constructie****
Comfort & Ruimte****
Ergonomie****
Afwerking***
Vaareigenschappen****
Prijs/ Kwaliteit***

Technische Specificaties Boarnstream 1200 Elegance

Technische Specificaties 
Lengte o.a.:12,16 m.
Breedte:3,90 m.
Diepgang:1,20 m.
Waterverplaatsing14.900 kilo
CE-OntwerpcategorieC of B
Motorisering:150 pk Volvo Penta D3
Prijs vanaf:€ 380.000
Meer info:www.boarnstream.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site