Yamaha AR 240 Jetboat: Wakeboard nicheboot

spot_img

De Yamaha AR 240 Jetboat was lange tijd alleen in de Verenigde Staten te krijgen. Omdat de markt in Europa voor dit typisch Amerikaanse product als heel klein werd ingeschat, besloot de Amerikaanse tak van Yamaha het product niet eens te exporteren. Het Nederlandse bedrijf jetboats.eu dacht daar heel anders over. Zij brengen de jetboats naar de andere kant van de Atlantische oceaan en verkochten er hier al een aantal van.

Gevaarlijk

Waarom zou je een jetboat kopen als er enorm veel alternatieven op de markt zijn? Eigenlijk is waterstraalaandrijving alleen geschikt voor mensen die in ondiepe wateren snel willen varen. Want de voor- en nadelen zijn al lang bekend: jetboats hebben geen draaiende schroef onder water. Dat maakt ze veilig, of tenminste minder gevaarlijk voor zwemmers, waterskiers of wakeboarders. Ook kunnen de jet aangedreven boten in zeer ondiep water uit de voeten. Verder hebben ze minder de neiging om bij de acceleratie te steigeren, zodat het zicht voor de bestuurder altijd goed blijft.

x

Toerental

Nadeel is dat boten met jet-aandrijving altijd met veel vermogen moeten worden gevaren om voor de voortstuwing en het manoeuvreren een voldoende krachtige waterstraal te krijgen. Dat betekent dat je ook op de Yamaha AR 240 Jetboat aan nogal veel geluid blootstaat. Ook staan de boten vanwege het permanente hoge toerental bekend om een relatief hoog brandstofverbruik. Toch zijn er – zeker onder de waterski- en wakeboard-liefhebbers – genoeg liefhebbers voor deze vorm van aandrijving.

Inclusief

Yamaha is in de USA al 35 jaar met het concept jetboat bezig. De huidige generatie is dan ook bijzonder ver doorontwikkeld. Duidelijk is in de modellen rekening gehouden met de wensen van de eigenaren, de sportievelingen die gaan wakeboarden of waterskiën dus. Goedkoop in aanschaf is deze Jetboat allerminst. De prijslijst van de geteste Yamaha AR 240 Jetboat begint bij €73.000. Daar staat tegenover dat je voor deze prijs een boot krijgt met ongeveer alle denkbare opties. Zelfs een Amerikaanse transporttrailer is in de prijs inbegrepen.

Geluidsinstallatie

Bijzonder zijn het uitrustingsniveau en de grote mate van luxe. Een paar opvallende eigenschappen: touchscreen display voor motorbediening, radio en navigatieverlichting op het dashboard, overal praktische opbergplekken, onder andere voor waterski’s en wakeboards. Verder is er een bluetooth geluidsinstallatie met zes speakers en twee comfortabele extra zitplekken die in de spiegel van de boot zijn uitgespaard. De indeling is praktisch, comfortabel en de afwerking is zelfs uitstekend te noemen. Fijn voor het onderhoud zijn de gemakkelijk te openen wierpotten. Daarentegen is de toiletruimte alleen voor zeer compacte flexibele medemensen te gebruiken.

Roertje

De Yamaha AR 240 Jetboat ‘high output’ wordt aangedreven met twee Yamaha 1,8 liter benzinemotoren. Bijzonder is dat je behalve met de buckets voor de waterstalen, ook stuurt met een klein roer dat achter de kiel is geplaatst. Deze combinatie zorgt ervoor dat de boot bijzonder goed naar het stuur luistert en gemakkelijk te manoeuvreren is. Het geluidsniveau valt mee. In plaats van het brullende straaljagergeluid, produceert de Yamaha een aangename ‘rumble’, die zelfs niet op topsnelheid, 72 kilometer per uur, de pijngrens overschrijdt. En ook prettig, de golf achter de boot is mooi te modelleren. Bij het accelereren blijft deze wakeboard niche-boot vlak en is onder alle omstandigheden uitstekend te controleren.

Disclaimer

De boottest van de Yamaha AR 240 jetboat is uitgevoerd in 2015 en delen van deze test kunnen eerder in andere media zijn gepubliceerd. Alle genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk daarom voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de producent of dealer. Zie hiervoor het infoblok onder deze test.

Cijfer: 8

Scorebord:

Constructie***
Comfort & Ruimte****
Ergonomie****
Afwerking****
Vaareigenschappen****
Prijs/ Kwaliteit***

Technische Specificaties

Lengte o.a.:7,31 m
Breedte:2,59 m
Diepgang:0,41 m.
Waterverplaatsing1660 kilo
Motorisering:2 x 180 pk High Output Yamaha Marine 1,8 liter benzine
Prijs:€ 73.000
Meer info:www.jetboats.eu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site