Boston Whaler Outrage 370: Ultieme visser

spot_img

Boston Whaler is een merk, oorspronkelijk uit het Noordoosten van de Verenigde Staten, dat bekend werd als de ‘unsinkable legend’. Nog altijd varen er doorgezaagde Boston Whalers rond als bewijs van de legendarische onzinkbaarheid. Met de Boston Whaler Outrage 370 voegt de werf uit Edgewater, Florida, een hoofdstuk aan de imposante vloot toe.

3

W-vorm

Boston Whaler is onderdeel van de mega-grote Amerikaanse Brunswick groep, waar ook Mercury, Bayliner en SeaRay toe horen. Om onzinkbaarheid te garanderen worden alle Boston Whalers volgens een geheim recept vol geschuimd. Dat gebeurt door het schuim te injecteren tussen de romp- en de dekschaal. Een stalen contramal gaat de druk van het uitzettende schuim tegen en voorkomt dat het schuim het polyester stuk zou drukken. Een andere eigenschap van alle Boston Whaler modellen is een speciaal onderwaterschip. Achteraan lijkt de V-bodem uit te lopen in een W-vorm en deze vorm heeft tot gevolg dat de boten als op rails aan het water vastplakken.

2

Waterval

Oprichter Richard Fisher was ervan overtuigd dat een kleine boot voor het jagen op walvissen alleen veilig kon zijn door deze onzinkbaar en praktisch onverwoestbaar te maken en daarom worden die eigenschappen door de werf nog altijd gekoesterd. Fisher was er dol op om de boten als test tegen een waterval op te laten varen. Daarmee toonde hij aan dat Boston Whalers ook in hoge golven uitstekend uit de voeten konden.  

4

Intensief

De geteste Boston Whaler Outrage 370 was in 2015 het grootste model van de werf, maar kort daarna kwam er een 42 voet Outrage. Het is een typisch Amerikaans model dat uitstekend geschikt is om in zwaar weer grote afstanden over zee af te leggen en op elke gewenste plek de vishengels uit te gooien voor het binnenhalen van een Marlijn of een zwaardvis. Dergelijke intensieve activiteiten door een grote aanspraak op de bouwkwaliteit, de vaareigenschappen en de stabiliteit van een boot. Veel Outrage modellen worden uitgevoerd met een Seakeeper gyro stabilisatiesysteem om het uitstekende onderwaterschip te ondersteunen, ook als je niet vaart. Door de motorisering met outboards heb je in de romp plek over om zo’n stabilisatiebol kwijt te kunnen.

Zijdeur

Wat betreft comfort-voorzieningen van de Boston Whaler Outrage 370 springt het grote zonnedek voorop in het oog. Aan de T-top en de spiegel zijn talloze hengelhouders bevestigd. Onder de stuurconsole is een kleine kajuit met plek voor een tweepersoonsbed en daarnaast ook voor een toilet en design wastafel. Opvallend is verder de kathedraal-dikke zijdeur, die het opstappen makkelijk maakt, maar die speciaal is bedoeld voor het binnenhalen van grote vissen. Ook is er een mega buitenkeuken en een zonnebed voorop. Typisch Amerikaans is de trap naar het dak van de T-Top, waar een tweede stuurstand kan worden gemaakt. Die gebruik je vooral als je op zee op grote vissen aan het jagen bent.

Dubbeltest

We testten de Boston Whaler Outrage 370 op de Middellandse zee. In Autovisie is een uitgebreide dubbeltest van deze Boston Whaler samen met de een andere designklassieker, de Porsche 911 Targa in de Autovisie nr. 11 van 21 mei 2015 te vinden. De maximale snelheid met de motorisering met 3 x Mercury 300 pk Verado bedraagt 88 km/u. En dat de 7000 kilo zware boot zelfs bij deze snelheid op open zee met golven van anderhalve meter comfortabel aanvoelt, zegt alles over de constructieve sterkte van deze ultieme visboot.

Puntjes

Van Boston Whaler is bekend dat de afwerking van het polyesterwerk en de technische installatie uitstekend is verzorgd en dat is op de Outrage 370 niet anders. Ook de stuurpositie, met drie fabelachtig lekkere stoelen en een prachtig dashboard is om van te dromen. De prijs met 900 pk aan de spiegel is fors, rond € 500.000. Maar daarvoor heb je wel een tot in de puntjes afgewerkte designklassieker met hypermoderne vaareigenschappen.

Cijfer: 8,5

Scorebord:

Constructie****
Comfort en Ruimte****
Ergonomie****
Afwerking****
Vaareigenschappen****
Prijs/Kwaliteit***
6

Technische Specificaties Boston Whaler Outrage 370

Lengte over alles: 11,40 m

Breedte: 3,50 m

Diepgang: 0,60 m

Waterverplaatsing: 6.123 kg (Leeg)

Doorvaarthoogte: 2,80 m (met T-top 4,88 m)

Motoren: van 750 (3 x 250) tot 1050 pk. Deze 3x Mercury Verado 300 pk

Prijs: vanaf € 500.000

Meer Informatie: Kempers Watersport

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site