Brig Eagle 780: Luxe Gezins-RIB

spot_img

In het voorjaar van 2012 testte Epco Ongering de Brig Eagle 780, een RIB uit Charkov, Oekraïne. De test vond onder ijzingwekkend koude omstandigheden plaats op het IJmeer en de omringende wateren rond IJburg in Amsterdam.

Oostblok

Brig is al jaren een bekend merk van luxe opblaasboten en heeft inmiddels 18 Nederlandse dealers. Net als bij veel andere Oostblok boten is betaalbare luxe ook hier het toverwoord. Door de relatief gunstige prijs en een modern gestileerd uiterlijk, heeft Brig inmiddels een stevige positie op de RIB markt.

V6 motor

Let wel: in de basisprijs van €41.995 is geen motor inbegrepen. Maximaal is een 300 pk toegestaan, maar op de testboot is gekozen voor de nieuwe 250 pk van Honda. Deze opvallend gestylde zescilinder in V-vorm is het topmodel van deze Japanse fabrikant en levert extra veel vermogen door gescheiden luchtinlaatsystemen voor de verbranding en voor de koeling.

Toiletoptie

De Brig Eagle 780 is het grootste model en daarop is de stuurconsole centraal en vrij ver naar voren opgesteld. Hierdoor bestuur je de rib op de meest centrale plek en heb je achterin relatief veel ruimte. En onder de stuurstand is plek voor bijvoorbeeld een toilet. Dat het een moderne boot is kun je onder meer zien aan de stoere navigatiebeugel, de relatief ver naar voren geplaatste motor, de praktische opklapbare rvs kikkers en de gestroomlijnde eindtubes. Met een diameter van 58 cm hebben de vijf luchtkamers veel volume, maar omdat ze vrij hoog zijn geplaatst heb je er tijdens het varen geen last van.

Stabiliteit

Voor de stabiliteit is de brandstoftank van 340 liter onder in de boot geplaatst en dat merk je tijdens het varen. De aanvangsstabiliteit is hoog en je hebt maar weinig trimactiviteit nodig. Tijdens de tocht op het woelige IJmeer bevalt de zit op de stuurbank heel goed. Je merkt dat het een vrij zware RIB van 1080 kilo is. Maar daardoor ligt de boot als een huis. Dat vaart misschien niet extreem sportief, maar wel heel comfortabel. Zoals je ook mag verwachten op een luxe gezinsrib.  

Scorebord:

Constructie                             ***
Comfort & Ruimte                  ****
Ergonomie                             ****
Afwerking                               ***
Vaareigenschappen               ****
Prijs / Kwaliteit                       ****

Technische Specificaties Brig Eagle 780:

Lengte over alles: 7.85 m.
Breedte: 2.90 m.
Diepgang: 0.70 m.
Doorvaarthoogte: 2.20 m.
Gewicht: 1080 Kg.
Motor: Honda BF250  250 pk
Meer info

Disclaimer

Deze boottest is uitgevoerd in het voorjaar van 2012. Deze test kan in een andere vorm ook in andere media zijn gepubliceerd. Genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de dealer. Zie het informatieblok onder de test.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site