Topcraft 565 tender: snel en betaalbaar

spot_img

De boottest van de Topcraft 565 tender is uitgevoerd in 2020 met een Tohatsu 60pk buitenboordmotor in de bun. Genoemde prijzen zijn uit dat jaar.

Dat snel-varen niet alleen is voorbehouden aan mensen met een dikke portemonnees bewijst de Topcraft 565 tender. Het is een eenvoudige polyester tender, die met motoren boven de 30 pk ook kan snel-varen. Wij testten de 565 met 60 pk Tohatsu in de bun.

Consoleboten

Topcraft bestaat al een paar decennia. Het merk werd groot door de bouw van goed doordachte consoleboten en opende daarmee de weg voor een nieuwe generatie watersporters. In de Benelux varen al zo’n 5000 Topcrafts rond. Het zijn budgettair aantrekkelijke boten, in Polen gebouwd en in ons eigen land klaar gemaakt voor het water.

Topcraft 565 tender

Nette prijs

De Topcraft 565 tender is splinternieuw en het op een na grootste model uit het gamma, dat loopt van een 4,50 meter lange consoleboot tot de tender 605. De kleinste wordt vanaf €8.495 (zonder motor) aangeboden. Voor de 565 tender begint de teller bij €13.995. Tel daar de kosten voor een 20 pk basis motor bij op en de rekening bedraagt ongeveer €18.000. Alleen heb je dan nog geen snel-varende boot. Wij testten daarom de 565 tender met 60 pk Tohatsu in de bun. In totaal kom je dan uit op €24.000 en dat is een nette prijs voor een compacte, snelle tender.

Harde onderkant

De Topcraft 565 tender is pas in het voorjaar van 2020 geïntroduceerd en wordt behoorlijk compleet geleverd. In het standaardpakket zit onder andere een kabelaring, de sunbrella zit- en rugkussen-set met gecapitonneerde kussens en rvs-kikkers, maar geen dekkleed of buiskap. De kuip is zelflozend en het polyesterwerk is goed verzorgd. Fraai zijn de bakken, onder de banken, die in de binnenschaal zijn geïntegreerd. Ze zijn netjes afgewerkt en gemakkelijk schoon te maken. Ook is het slim dat de zitkussens een harde onderkant hebben, zodat ze goed blijven liggen en een gemakkelijke afsluiting van de opbergvakken verzorgen.

‘Sloepig’

Het exterieur van de Topcraft 565 tender is dat van een moderne tender, met een vrij uitwaaierende boeg en een brede, naar achter weglopende achterkant, uitlopend in een zwemplateau. De zwarte kabelaring geeft de boot een ‘sloepig’ accent. De indeling is niet alledaags. De motorbun is alleen vanaf het zwemplateau te openen. Twee prima gasveren maken dit gemakkelijk. De boot is van achter breed, heeft aan beide zijden van de bun brede opstaptreden naar de kuip. Toch is alleen aan de stuurboordkant een trede die de kuip in leidt. Onhandig is dat je op de stuurplek gemakkelijk tegen deze hoekige polyester trap aan zit. Net als wat andere kleine schoonheidsfoutjes zal dit in de volgende exemplaren worden aangepast. De achterbank is comfortabel en breed genoeg voor twee personen. Eronder is de plek voor de losse brandstoftank en de accu.

Handig

De slanke stuurconsole is fraai gevormd, staat schuin zodat je de voeten goed kwijt kunt en is functioneel. Je hebt er een bekerhouder en een plek waar je de telefoon rechtop kunt zetten om zo de route te kunnen volgen. Aan de stuurboordkant is een console met een handig vakje voor kleine spullen. De andere kant van de kuip heeft twee opstaptreden en daarvoor is een console die de begrenzing met het voorste deel van de kuip vormt. Voorin is een ruime U-bank, waar samen met de tafel een bed gemaakt kan worden. De hoge rugkussens zien er fraai uit, zijn vrij steil geplaatst, maar onder de (optionele) buiskap, heb je een lekkere beschutte zit. Helemaal voorop is een ankerkluis met een teakline afdekplaat.

Lichtste

De Topcraft 565 tender weegt 650 kilo en motorisering is mogelijk tussen 20 en 60 pk. In bun van de testboot hangt een 60pk Tohatsu, een fijne driecilinder benzinemotor. Het is een nieuw model dat dit jaar werd geïntroduceerd en is de lichtste in haar klasse met een gewicht van 98,5 kg. Ook is deze motor voorzien van de modernste snufjes als EcoMo en Blast. Dat zijn voorzieningen die de motor zuiniger laten lopen, zonder verlies aan vermogen. Het is een fijne, soepele krachtbron, die stationair in de bun fluisterstil loopt en er modern uitziet.

Buiskap nodig

Op de testdag stond er veel wind en dan merk je dat de breed uitlopende neus van deze tender op snelheid zorgt voor veel spray. Langzaam varend is buiswater geen enkel probleem. Dan is de boot gemakkelijk te manoeuvreren en vriendelijk voor de inzittenden. Als we het gas helemaal openzetten, klapt de boot flink op de golven en komt er regelmatig water over. Op deze dag met veel golven en wind noteren we een top van 43 km/u. Dat is een mooie snelheid, maar deze tender komt ongetwijfeld beter tot zijn recht als water-verplaatsende tender of snel-varend als de omstandigheden optimaal zijn.

Technische Specificaties

Lengte: 5,65 m.

Breedte: 2,30 m.

Diepgang: 0,40 m.

Waterverplaatsing: 650 kg

Motorisering: 20-60pk Tohatsu

Prijs vanaf: € 13.995, motor 60 pk €7.999

Meer info: www.topcraft.nl

Deze boottest is (gedeeltelijk) eerder gepubliceerd in Yacht Vision Magazine, de Telegraaf Vaarkrant, de Telegraaf VRIJ, Watersport-tv.nl, Honda Marine Magazine en/of Botentekoop Magazine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site