COLUMN: Duitse landvast

spot_img

In 2022 bezochten bijna 15 miljoen toeristen ons land. En vanwege hun forse economische bijdrage is Nederland met andere Europese landen in een keiharde strijd om de gunst van de toerist verwikkeld. Vooral de vakantievierders vanuit China en India, landen van waaruit veel groei te verwachten is. Dus trekken toeristenorganisaties onze grachten, de tulpen, Van Gogh en Rembrandt uit de kast om buitenlanders te bewegen naar Nederland te komen. Echter, nog altijd komt bijna een derde van alle toeristen uit Duitsland.

Duits manoeuvreren

En wat doen onze Oosterburen het liefst in ons land? Sommigen graven hun eigen kuil op onze stranden, enkelen maken lange fietstochten door ons vlakke land, maar veel Duitsers huren een boot om lekker door ons ideale watersport-land te varen. Het is nog niet zo lang geleden dat het personeel je vanwege alle Duitse boottoeristen op elk Fries terras aan het water in het Duits aansprak. Door de ergernis over de Duitse huurders en hun vaargedrag ontstonden veel uitdrukkingen met Duitsers in de hoofdrol. Zoals “Duits manoeuvreren”, het met de boegschroef van richting veranderen of de “Duitse landvast”, de bijnaam voor de walstroom-kabel waarmee onze gasten hun boot als eerste vastleggen.

Werkgelegenheid

Die tijd ligt ver achter ons. Onze havens liggen niet meer vol met Duitse jachten en grappen over varende Duitsers zijn niet langer salonfähig. We knuffelen Duitsers zeker niet dood, maar we zien ze niet langer als onze bezetter. Dat is goed. Bovendien kan in ons huidige beursklimaat ons huishoudpotje best wat buitenlandse inkomsten gebruiken. Laten we daarom trots zijn op onze unieke vaarmogelijkheden en ze kenbaar maken aan Duitsers, maar zeker ook aan andere toeristen. Wat begint met een rondvaart door de grachten, kan eindigen in een drieweekse vaartocht door ons land. En werkgelegenheid in de leukste sector die er is: de watersport.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site