Langweerder sloep 8.50 cabin: fijne weekender

spot_img

De productie van de Langweerder sloepen vindt plaats in Polen. Het eerste model, de 6.50, werd een groot verkoopsucces. En zoals dat gaat met successen, ze worden opgevolgd door een groter exemplaar. In dit geval een twee meter langere sloep met een opbouw en voorzieningen om te kunnen overnachten. Wij testten het eerste exemplaar van de Langweerder sloep 8.50 cabin in de winter van 2004 onder een strakblauwe winterhemel.

j

Oorspronkelijke sloep

Het oorspronkelijke ontwerp van de Langweerder sloep 8.50 cabin stamt van een reddingsloep die op de Oostzee werd ingezet. De mallen werden door de exploitant van Villapark Langweer opgekocht en aangepast voor recreatief gebruik als motorsloep. Villapark Langweer verhuurt ten tijde van de test 23 sloepen en exploiteert naast een aantal vakantiehuizen ook een jachthaven met 100 ligplaatsen. Aan de Langweerder sloep zijn nog alle oorspronkelijke kenmerken van de oersloep terug te vinden, namelijk de kielbalk, de rondspant overnaadse spitsgat romp, en een duidelijke zeeg. De zeeg was oorspronkelijk belangrijk, omdat in het middelste gedeelte de roeiers zaten, waarvan de dollen niet te hoog boven het water mochten zitten.

i

Passend

Ook aan de Langweerder sloep 8.50 cabin zijn de roeisloep-kenmerken teug te vinden. Het is een compliment aan de ontwerpers, dat zij in staat zijn gebleken om de sloep van een – bij de lijn – passende opbouw te voorzien. Het enige echte verschil met de oersloepen is, dat de moderne sloep van polyester wordt geproduceerd in plaats van mahonie of teakhout en dat deze is voorzien van een dieselmotor. De motor heeft door het gewicht nogal wat invloed op de stabiliteit. Vandaar dat deze ook zo veel mogelijk in het centrum van de sloep is opgesteld. Maar een spitsgatsloep heeft naast voordelen, zoals veilig zeegedrag bij achteropkomende golven, ook een nadeel. Als je snel accelereert of veel gewicht achterin plaatst, heeft het achterschip de neiging om te duiken. Vandaar dat bij de meeste spitsgat sloepen aan de spiegel een trimplaat is bevestigd.

d

Gerenommeerd

De Langweerder sloep 8.50 cabin wordt op de werf in Stettin, Polen op de detailafwerking na, compleet vervaardigd. Deze werf bouwt ook een aantal boten voor andere gerenommeerde West Europese werven. Naast onderdelen voor X-Yachts is de werf ook bekend vanwege bouw van de Tempest, een Zweedse eenheidsklasse en talloze Optimisten. Ook Nederlandse bedrijven boten nemen er boten af, waaronder de St Tropez, Nicki sportboten en de Kuperus sloep. Een Poolse architect vergrootte de oorspronkelijke tekeningen op schaal. De romp heeft een lange doorlopende kiel. De werf bouwt de boten hand lay-up van op van glasvezelmatten en polyesterhars. De overnaadse romp is van volglas laminaat en de dekken en de opbouw zijn van een sandwich laminaat met een schuimkern. De binnenschaal is vast gelamineerd op de rompschaal en op de flens verlijmd. Aan de buitenzijde is de flens afgewerkt met een teakhouten fenderlijst.

l

Roerkeuze

Aan de spitsgat spiegel hangt een groot roer op twee vingerlingen en rust op een rvs hak. Eventueel is de Langweerder sloep 8,50 cabin met een doorgestoken roer leverbaar. Vooral voor de verhuur is dat prettig, want een doorgestoken roer is minder kwetsbaar dan een aangehangen exemplaar. In de diepe kiel rust een elektrische Whale lenspomp en er is ook een handlenspomp. De kuip is dus niet zelflozend, maar binnengekomen water stroomt via vier loospoorten naar de kiel, van waaruit het wordt weggepompt. In het voordek is een kleine ankerkluis, maar een anker hoort niet tot de standaard uitrusting. De romp is degelijk en vakkundig gelamineerd en ziet er strak uit. De binnenzijde van het casco is met een topcoat laag keurig afgewerkt. Als slagroom op de taart heeft de Langweerder sloep 8.50 een dikke (10 cm ø) kabelaring en de kopleguaan op stevige rvs beugels onder de fenderlijst.

o

Trillingbeperker

De motorfundatie is eveneens van polyester en is aan de romp vastgelamineerd. Daarop rust een driecilinder Volvo Penta MD 2040 dieselmotor met een vermogen van 29 kW (39 pk). Achter de keerkoppeling is een Python stuwdruklager in een dwarsverbinding van de motorfundatie gemonteerd. Achter deze trillingbeperker loopt de watergesmeerde schroefas via een Volvo seal naar de vaste drieblad schroef. Het geteste jacht is de eerste van de serie en voorafgaand aan de test was er nog geen meter mee gevaren. Daarom bekijkt de werf nader of er nog een trimplaat, trimtabs of een andere voorziening voor de rompbalans moeten worden aangebracht. De sloep is nu geballast met 750 kilo loodkorrels. Dat maakt dus een flink deel van het totale gewicht van 2500 kg. uit.

Open versie

Voorin is een Vetus 25 kgf boegschroef, die van stroom wordt voorzien door een 85 Ah accu. Deze batterij wordt ook ingezet voor het starten van de hoofdmotor. Daarnaast is er nog een Wilco 120 Ah onderhoudsarme service accu beschikbaar. Een walstroomvoorziening met acculader en/of omvormer staan op de optielijst. De 90 liter rvs brandstoftank staat opgesteld vóór de motor. Onder de vloer van de kuip ligt de 50 liter rvs watertank en er is geen voorziening voor een vuilwatertank. Dat is ook niet nodig, want de toiletvoorziening bestaat uit een Porta Potti achter het deurtje vóór in de boot. Tegen meerprijs kan hier een spoeltoilet met vuilwatertank komen. En je kunt de sloep ook zonder opbouw, dus als totaal open sloep krijgen.

Instaptreden

Aan de eerste Langweerder sloepen zijn veel zaken ingrijpend veranderd. Zo zijn de instaptreden naar de kuip veranderd, want ze waren precies aan de verkeerde kant geplaatst, zodat je bij het instappen eerst de buiskap moest losmaken. Met 67 cm diepte biedt de kuip goede bescherming tegen overboord vallen. Achter de motorkist is de U-vormige bestuurdersbank. De bank neemt bijna twee meter van de lengte van de sloep in beslag en is aan de spiegelkant precies één meter breed. De zitdiepte bedraagt 38 cm en dat is met de 40 cm hoge ruggesteun net breed genoeg om lekker te kunnen zitten.

Stahoogte

Voor de bestuurder is er een goed verstelbare mahoniehouten stoel. De motorkist (63 x 63 cm) is te gebruiken als tafel en voorin het gedeelte onder de kajuitopbouw is nog een verwijderbare tafel van 70 x 42 cm. Als je het voorgedeelte betreedt, moet je eerst een drempel van 23 cm af. Daardoor ontstaat een stahoogte van 133-143 cm onder de polyester kap. Daarin zijn vier 120 mm ø patrijspoorten aangebracht. Aan bakboord is een tweepits gasstel in een console met nog drie laden gemaakt. Er recht tegenover vind je een diepe ronde rvs spoelbak (25 cm in diameter en 18 cm diep). In totaal is er, met zeven verschillende opbergruimtes in de bakskisten en in het achteronder, voldoende plek om alle normale bootspullen aan boord kwijt te kunnen.

Incidenteel

Een 40 liter Coolmatic koelkast is standaard en optioneel is een warmwaterboiler leverbaar. De banken onder de kap zijn in een handomdraai te overbruggen met een plaat en twee matrassen, waardoor een bed van 200 x 205 cm ontstaat. De matrassen zijn maar 6 cm dik en dat is net voldoende voor een incidentele overnachting. Tussen de banken en het kajuitdak is maar 90 cm zithoogte. Dat betekent dat mensen die langer zijn dan 190 cm niet helemaal rechtop kunnen zitten. Ook in de ruimte voorin, die als toiletruimte is gereserveerd vind je een beperkte hoogte van maar 105 cm. Dat betekent dat je het luik boven deze 130 x 200 cm grote ruimte moet open zetten, als je rechtop wil toiletteren.

Afwerking

Het houtwerk is netjes verwerkt. Er is gekozen voor ‘scheeps’ mahoniehout, netjes met hoogglans lak afgewerkt. Het achterste deel van de kuip is belegd met teakhout. De luiken van de bakskisten zijn met popnagels vastgezet in plaats van met bouten en moeren en dat is jammer. Dat geldt gelukkig niet voor het belangrijkste luik, het motorluik, dat met fraaie verzonken scharnieren degelijk is bevestigd. Door dit luik zijn alle onderhoudsgevoelige onderdelen bereikbaar. De wierpot, het brandstoffilter en de oliepeilstok liggen in één handeling voor het grijpen. Voor service aan de boegschroef, de accu´s of de roerkoning volstaan twee handelingen. De motor is netjes ingebouwd, maar aan het elektrische gedeelte van de installatie zijn nog verbeteringen door te voeren. Maar wellicht ten overvloede: dit was het eerste exemplaar van een nieuwe serie, waaraan de werf nog het nodige zal aanpassen.

Veiligheid

Op een sloep hoort eigenlijk geen zeereling en op deze sloep is alleen op het gedeelte vóór de kajuit een lage (10 cm) reling geplaatst. Maar hoe kom je dan veilig langs de kajuit naar het voordek? Dat kan goed omdat de gangboorden breed zijn en het kajuitdak teakhouten relingen heeft. Over de brandblusinstallatie voor de motorkamer, moet nog een beslissing worden genomen. Wel wordt er een blusser in de bakskist meegeleverd, maar een blusgat was nog niet aangebracht. Ook de gasinstallatie was nog niet aangelegd, zodat deze niet kon worden beoordeeld.

Koersvast

Op de testdag was de lucht strak blauw. In de winter betekent dat meestal dat het dan ook erg koud is. De ochtendmist loste snel op. Er stond nauwelijks wind en de temperatuur schommelde rond de 7 graden boven nul. De Langweerder Wielen waren vrijwel rimpelloos en de grote Nederlandse vlag op het roer van de Langweerder soep 8.50 cabin wapperde vanwege de snelheid. Als eerste bekeken we de koersvastheid. Als het 60 cm ­­ø stuurwiel 30 seconden wordt losgelaten, blijft de boot perfect op de ingezette kompaskoers doorvaren. De score van 0 graden afwijking is te danken aan een goed onderwaterschip met de lange doorlopende kiel. Achteruitvaren is met deze spitsgat ook geen probleem, want het wieleffect van de rechtsdraaiende schroef is gemakkelijk, in slechts een paar handelingen, te corrigeren.

Twee uren

Maar als een boot sommige dingen heel goed doet, kun je er vergif op innemen, dat deze op andere onderdelen minder goed zal scoren. De lange kielbalk maakt de grote koersvastheid groter, maar ook de draaicirkel langer, 22 meter over stuurboord en 17 meter over bakboord. En natuurlijk kun je de boegschroef als extra hulp gebruiken. In totaal zijn vier stuuromwentelingen voldoende voor maximale bochten. De bestuurdersstoel biedt een gerieflijke zit en alle instrumentarium is onder handbereik. De geluidsmeting toonde dat de motorkist nog knevels nodig had. Er stonden er nog géén twee draaiuren op de motorklok en het is bekend, dat motoren na ongeveer 50 draaiuren stiller gaan lopen. Desondanks kwam de score slechts op 76 dB(A) uit, bij maximum toerental. Langzaam varend was de geluidsproductie zelfs minder dan 60 dB(A).

c

Hekgolf

De spitsgatter trekt bij 2500 toeren een hekgolf van ongeveer een halve meter. Dan noteren we 6,3 knopen snelheid en 72 dB(A) geluid. Als je het gas wat dichtdraait en ongeveer 1800 toeren aanhoudt, vaart de boot zes knopen en produceert slechts 68 dB(A). Maximumsnelheid is 7,2 knopen (12 km/u) en om dat te bereiken heeft de Langweerder sloep maar 10 seconden nodig. Al na zes tellen geeft de GPS 6 knopen aan. De toerenteller stopt op 3100 toeren en dan loopt ook het brandstofverbruik flink op. Bij het uitvoeren van snelle curven achter elkaar neigt de boot mooi mee in de bochten en lijkt geen last te hebben van de golven. Dan komt het karakter als oude reddingssloep weer naar boven en lijkt de Langweerder sloep in haar element. Lekker deinend met perfecte controle over de koers, zoals het vroeger ook op de Oostzee moet zijn gegaan.

c

Conclusie

De Langweerder sloep 8.50 cabin is een goed geconstrueerde sloep, die in de smaak zal vallen bij mensen die geregeld weekendtochten willen maken. De opvarenden zullen op deze fijne weekender voldoende comfort ervaren om af en toe een overnachting te maken. De afwerking scoort op de meeste onderdelen een dikke voldoende, maar verdient op sommige punten zoals de elektra wat extra aandacht. Dat geldt ook voor enkele veiligheidszaken. De vaareigenschappen maken duidelijk dat de trim en de hekgolf nog wat extra aandacht verdienen. Toch is het een gemakkelijk te varen boot, die zich uitstekend thuis voelt op onrustig water, maar ook in staat blijkt om comfortabel en geluidsarm rustig te toeren. Daarnaast is het een sloep met een karakteristiek en authentiek uiterlijk en dat zal ook veel liefhebbers aanspreken.

c

Technische gegevens:

Lengte:8,95 m.
Breedte:3,00 m.
Diepgang:0,75 m.
Doorvaarhoogte:1,40 m.
Motor:40-75 pk
Waterverplaatsing:2.500 Kg.
Vanaf-prijs (incl. btw):€ 93.500 (2025 incl. btw)
Meer info:www.langweerdersloep.nl
c

Gegevens geluidsmeting:

toerental (Rpm)Snelheid (knopen)Geluidsniveau Stuurstand
Minimaal 7502,459
9003,861
12004,867
15005,268
18005,869
21006,270
24006,372
27006,574
30007,176
Maximaal 31007,176
c

Disclaimer

Deze boottest is uitgevoerd in december 2004. Deze test kan in een andere vorm ook in andere media zijn gepubliceerd. Genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen, tenzij anders vermeld. Kijk voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de dealer. Zie het informatieblok onder de test.

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site