Pointer 25: Solide Fries

spot_img

Een van de onopvallendste nieuwkomers op de najaars botenshows van 2014 was de Nederlandse Pointer 25. Dit compacte jacht is na de populaire Randmeer en de fraai gelijnde G2 het eerste echte kajuitjacht van Jachtwerf Heeg. Misschien is de boot niet zo opvallend, maar deze solide Fries is wel snel en fraai afgewerkt.

2

Dagzeiler met kajuit

Dat de Pointer 25 niet zo opvalt, heeft vooral te maken met het grote aantal boten onder de 10 meter dat momenteel op de markt wordt gebracht. Sommigen hebben een volledig gezinsinterieur, anderen vallen op door gedurfde tuigage, maar dat zie je niet terug in de nuchtere Friese Pointer. Dit jachtje houdt het midden tussen een dagzeiler en een kajuitboot en legt de nadruk op snelheid en gebruiksgemak. Daarnaast is de nette afwerking van het interieur en vooral het polyesterwerk opvallend.

1

Ondiep

De Pointer 25 is modulair op te bouwen, zoals je vaker ziet bij productiejachten. Het standaard tuigplan heeft een 21,5 m2 grootzeil, maar er is ook een performance uitvoering met 25 m2 fathead laminaat grootzeil. Bij die uitvoering past ook een 45 m2 gennaker. De rolfok heeft de trommel onderdeks, maar is ook als keerfok verkrijgbaar. De bulbkiel van 70 kilo zorgt voor een ballastaandeel van bijna 50%, maar steekt slechts 110 cm diep. Ideaal dus voor de Friese wateren.

Sober

Onderdeks zijn in de Pointer 25 vier ruime kooien van 2.10 m lengte, maar het geheel oogt soberder dan je voor de basisprijs van € 59.500 mag verwachten. Het toilet is midden in de kajuit onder een klep weggewerkt en ook het kombuisje is vrij basic. Deze is voorzien van een koellade, spoelbak en tweepitsgastoestel. De motor is een Yanmar 10 pk met saildrive, netjes weggewerkt en goed bereikbaar voor onderhoud.

Magisch

Jachtwerf Heeg heeft met de Randmeer en de G2 een uitstekende reputatie op het gebied van goed zeilende boten opgebouwd en ook varen met de Pointer 25 is fijn. De helmstok stuurt direct maar de boot is door het uitgebouwde grootzeil wat lastig in balans te krijgen. Wel kun je met de Pointer, voor een boot met geringe diepgang, opvallend hoog aan de wind zeilen. Ruimwinds met de gennaker is de boot goed gebalanceerd en haalt speels de magische acht knopen grens. Prima cijfers voor een kajuitzeilboot die je ook als een instapper kunt beschouwen. De basisprijs lijkt fors, maar is gezien de uitstekende bouw en de goede zeileigenschappen reëel in de markt van snelle dagzeilers.

Disclaimer

De boottest van de Pointer 25 is uitgevoerd in 2014 en delen van deze test kunnen eerder in andere media zijn gepubliceerd. Alle genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk daarom voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de producent of dealer. Zie hiervoor het infoblok onder deze test.

x

Cijfer: 7,5

Scorebord:

Constructie****
Comfort & Ruimte***
Ergonomie**
Afwerking****
Vaareigenschappen****
Prijs/Kwaliteit***

Technische Specificaties Pointer 25

Lengte:7.70 mtr
Breedte:2.50 mtr
Diepgang:1.10 mtr
Zeiloppervlak:37 m2
Waterverplaatsing:1500 kg
Ballast:700 kg
Motorisering:10 pk Yanmar diesel saildrive
Prijs:vanaf € 59.500
Werf:www.Jachtwerf-heeg.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site