Winner 8 Performance: Compact wedstrijdjacht

spot_img

“Everyone’s a winner, baby, that’s the truth,” zong de Amerikaanse band Hot Chocolate in 1978. Misschien was deze song de inspiratie voor Rietje Vader en Dick Rus om in 1986 de Winner werf te beginnen. Deze gelouterde en succesvolle wedstrijdzeilers wilden Winner’s voor een breed publiek bouwen. En bijna 40 jaar later lijkt dat ook met de nieuwe Winner 8 heel goed gelukt.

x

Wonder

Al sinds het ontstaan van de werf worden de Winner zeiljachten ontworpen door Cees van Tongeren van Van de Stadt design. Die keuze heeft uitstekend uitgepakt, want alle boten onderscheiden zich door fantastische zeileigenschappen en een doordacht interieur. Maar gaandeweg is de lat voor het comfort steeds hoger gelegd. Winner eigenaar Remco Sol vroeg van Tongeren een compleet, vierpersoons interieur in een 8 meter lang jacht te verwerken. Dat dit op de compacte Winner 8 is gelukt, mag een klein wonder heten.

x

Aspiraties

De nieuwe Winner 8 is een voortzetting van de lijn die vorig jaar met de Winner 9 werd ingezet. Deze is een meter kleiner, maar er zijn concessies gedaan aan de kernwaarden van het merk: een laag zwaartepunt, doordachte zeil-handling en solide constructie. De 8 is er in twee versies, de ‘gewone’ en de Performance uitvoering (zeilklaar vanaf €74.499) waar wij mee hebben gezeild. Het uiterlijk is vloeiend gelijnd maar weinig opvallend. In de haven ziet de boot er zelfs nauwelijks sportief uit. Maar dat verandert op het water, waar de dubbele aangehangen roeren en de gennaker-boom iets verklappen van de aspiraties van deze racedreumes.

Compacte kajuit

Het interieur van de Winner 8 is compact, maar voldoet zeker aan de eisen van een klein gezin of een wedstrijdteam. Daartoe is de voorhut achter het hoofdschot opengehouden en de vier slaapplaatsen zijn dik twee meter lang. Ook vind je aan stuurboord is een compacte L-vormige kombuis. Alleen vinden we het chemische toiletje een dissonant in het interieur van dit moderne zeiljacht.

Ook op wedstrijdjachten met een kajuit speelt comfort tegenwoordig een belangrijke rol. Wat betreft de bouw is het laminaat van de romp degelijk. Verder is de afwerking op het niveau dat hoort bij dit segment, dus netjes zonder te veel verfijnde details. Bovendeks is in de kuip voldoende ruimte voor vier personen. Natuurlijk zitten alle belangrijke trim-elementen op de goede plek voor soepele zeilvoering. Dat soort essentiële ontwerp-details kun je wel aan van Tongeren overlaten.

Bovengemiddeld

En wat zeilt de Winner 8 goed. Op scherpere koersen glijdt de Winner soepel op een oor en laat zich gedwee dicht naar de wind toe dirigeren. Op alle koesen reageert de boot vergevingsgezind, maar beloont je als de stuurman de grenzen van zijn kunnen opzoekt. En dankzij de dubbele roeren kun je ook onder helling uitstekend druk houden. Met de 56 m2 gennaker omhoog belanden we in het zeilers Nirwana want we noteerden bij 15 knopen wind, een topsnelheid van 9,5 knopen. Ook op de andere koersen presteert de Winner 8 bovengemiddeld goed. Het is bijzonder knap dat het Winner is gelukt om een compleet en nog compacter jacht met wedstrijd-aspiraties te bouwen.

Disclaimer

De boottest van de Winner 8 is uitgevoerd in 2014 en delen van deze test kunnen eerder in andere media zijn gepubliceerd. Alle genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk daarom voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de producent of dealer. Zie hiervoor het infoblok onder deze test.

Cijfer: 8,2

Scorebord:

Constructie****
Comfort & Ruimte***
Ergonomie***
Afwerking***
Vaareigenschappen****
Prijs/Kwaliteit****

Technische Specificaties Winner 8 Performance

Lengte over alles: 8.00 m

Lengte waterlijn: 7.30 m

Breedte: 2,85 m

Diepgang: 1,50 m (standaard 1 meter)

Doorvaarthoogte: 13 m

Stahoogte: 1.80 m

Waterverplaatsing: 2300 kg

Ballast 900 kg (perf)-1000 kg (ondiepe kiel)

Grootzeil: 23 m2

Genua: 17m2

Gennaker 56 m2

Motor: Yanmar 10 pk saildrive

Prijs: vanaf € 74.499

Meer informatie: www.winneryachts.com  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site