Antaris 720 Family: simpel en ruim

spot_img

Dwars tegen de trend van de kajuitsloepen in brengt Antaris een serie polyester motorkruisers op de markt die al jaren dát bieden wat sloepen missen. Namelijk: binnenruimte, een afsluitbare toilet, volwaardige slaapplaatsen en een praktische kombuis. Daarnaast hebben de Family’s ook de eigenschappen die sloepen zo populair maken, een behoorlijke hoeveelheid buitenruimte, een lage basisprijs en eenvoudige handelbaarheid. En dat alles op nauwelijks zeven en een halve meter lengte. Wij testten de Antaris 720 Family in de zomer van 2004 op de Randmeren.

(c) foto Antaris

Familieboot

Op de buitenkant staat duidelijk dat het hier om de Antaris 720 Family gaat, een familieboot. Nou is familie een rekbaar begrip, maar op dit jacht van maar net zeven en een halve meter lengte kun je zelfs met zes man overnachten. Je moet wel van elkaar houden, maar daar is niets mis mee. Het model is tijdloos, knikspant en dat de boot familie is van de sloepen, kun je aan de kabelaring en de kopleguaan zien. Antaris laat de casco’s al jaren bouwen door Iverdi, die ze degelijk met de spuittechniek produceert. Deze methode wordt gecombineerd met hand lay-up gelegde glasmatten op de gelcoat en op de plaatsen die extra stevigheid nodig hebben. In de bodem zijn langs- en dwarsverstevigingen aangebracht, waaronder die van de motorfundatie. Romp en dekschaal zijn met bonding paste met elkaar verbonden. Aan de buitenzijde valt de kabelaring net onder de afwerkflens.

(c) foto Antaris

Kruiphoogte

Het vrijboord is relatief hoog en de opbouw wordt gekenmerkt door brede – in aluminium lijsten vervatte – voorramen en zijruiten. Boven op de kajuitopbouw zijn een neerklapbare mast en een dubbele voorruit geplaatst. Een voordeel van dit type is dat je vrijwel overal kunt varen. Als je de mast en de ramen neerklapt kun je met 2 meter kruiphoogte zelfs onder vrijwel alle bruggen in Amsterdam door. Maar met maar een halve meter diepgang vormen ook ondiepe gebieden geen belemmering. Vanwege de grote binnenruimte is er wat breedte van de gangboorden opgeofferd, maar toch kun je door de hoge zeereling en de handrelingen op het dak veilig naar het voordek komen. Bijvoorbeeld om te ankeren, of om de fenders in de korven, die aan de stevige reling zijn gehangen, op te bergen. Op het voordek ligt het anker op de ankerrol in de boeg.

Zuil

Nog een typisch sloepenfamilietrekje is de grote open kuip. Als het slecht weer is kun je de kuiptent laten staan, maar als het even lekker weer is zit je op deze plaats comfortabel in het zonnetje. En ‘s nachts is van de kuipbanken een bed voor twee volwassenen te maken. In totaal is er op de Antaris 720 Family zitruimte voor zes opvarenden. De plaatsen zijn comfortabel. De bestuurder heeft een lekker zittende stoel op een zuil en deze is deze goed in hoogte te verstellen. Het stuurwiel is verticaal geplaatst, en dat is ergonomisch niet de beste keuze. Maar het dasboard is netjes en overzichtelijk, met alleen een Vetus motorpaneel, twee tankmeters en een achttal elektra schakelaars. Plus natuurlijk de gashendel.

(c) foto Antaris

Hart vol techniek

Onder de kuipbanken van de Antaris 720 Family is veel opbergruimte. Dat moet ook wel, want op een familieboot moeten het opblaasbootje van de kinderen, de rollator van opa en vaders gereedschapskist ook een plek krijgen. Hier is dat geen probleem. Onder de kuipvloer is de motor, een viercilinder Vetus M 4.15A, betrouwbaar, soepel en met 33pk ruim voldoende voor een water-verplaatsende boot van 2500 kilo. Via de ZF keerkoppeling met een overbrengingsverhouding van 2,05:1 en een Python stuwdruklager, is de watergesmeerde 25 mm diameter rvs schroefas verbonden met de rechtsdraaiende drieblad 16” x 14” schroef. Tegen de romp en naast de motor staan de geïsoleerde kunststof tanks voor drinkwater en dieselolie met elk een inhoud van 120 liter. De vuilwatertank heeft een inhoud van 80 liter en is aan bakboord gelokaliseerd.

Elektrisch

Het elektrische systeem is simpel. Er is één 124 Ah accu voor zowel het starten als voor de 25 kgf Vetus boegschroef. Een boegschroef is niet alleen gemakkelijk met afmeren, maar op deze boot ook heel praktisch met het achteruitvaren. Tegenwoordig is het inbouwen niet meer heel ingewikkeld. Je kunt gewoon een prefab tunnel in het voorschip lamineren, de stroomdraden via de boegschroefschakelaar aan de accu bevestigen en klaar is Kees. Voor de propeller van deze boegschroef is in het voorschip een kunststof tunnel met een diameter van 110 millimeter gelamineerd. Dat neemt dus niet veel ruimte in. Een 140 Ah, service accu verzorgt zaken als verlichting, radio en andere boordnet aansluitingen. Voor de 220V stroomvoorziening is walstroomaansluiting beschikbaar en ook de Mobitronic acculader behoort tot de standaarduitrusting van de Antaris 720 Family.

Stahoogte

De kajuit heeft stahoogte, althans, als je niet langer dan 1,86 m. bent. Aan bakboord is een dinette met de mogelijkheid om er een bed van 110 x 195 van te maken. Rondom het teakhouten tafelblad is een net randje, dat voorkomt dat de spulletjes op de grond glijden. Het kombuisje aan stuurboord is beperkt qua grootte, maar er is slim gebruik gemaakt van verschillende opbergmogelijkheden. Zo is er onder de verhoogde dinette een enorme lade, waar je alle droge voorraad kunt opbergen. Zo te zien is er genoeg ruimte voor een heel vaarseizoen. Het aanrechtblad is op de goede hoogte, 92 cm, en er is één grote spoelbak van 30 x 30 x 15 cm. Direct daarnaast is een dwarsgeplaatst tweepits gasstel, zodat je de pannen achter elkaar moet zetten. Een mooi detail is de gebeugelde gasleiding, waarvan de afsluitkraan zich direct onder handbereik in het keukenkastje bevindt.

(c) foto Antaris

Geurtjes

Naast de kombuis is de natte ruimte. Deze heeft 187 cm stahoogte en een vloeroppervlak van 80 x 67 cm. Dat betekent dat er voldoende ruimte voor een normale toiletgang is en dat je ook het wasbakje voor het tandenpoetsen goed kunt benutten. Douchen kun je beter op het zwemplateau, waar eveneens een aansluiting voor de warmwatervoorziening is. Maar de meeste passanten zullen er voor kiezen om in de jachthaven te douchen.

Wandtapijt

Het bed voorin is met 180 cm maximale lengte en 210 cm maximale breedte ruim genoeg voor twee volwassenen. De matrassen zijn 10 cm dik en onder het bed is wederom veel bergruimte. In de kajuit is goed te ventileren via de twee voorruiten en het dakluik. De wanden van de salon zijn afgewerkt met tapijt, geen echt chique oplossing, maar het isoleert natuurlijk goed. De zijruit loopt door achter het schot tussen de salon en de natte ruimte. Door het gebruik van een rubber vulstuk wordt voorkomen dat nare geurtjes rechtstreeks in het slaapgedeelte komen. Het houtwerk bestaat uit degelijk gemonteerde teakfineer platen. De afwerking kun je goed bekijken bij de bergplaatsen. Onder de kuipbanken en aan de randjes van de luiken is te zien dat de afwerking redelijk is, maar niet altijd super verzorgd.

Maskeren

Veel beter is het gesteld met de onderhoudsvriendelijkheid. Aan de buitenzijde volstaat het om het schip af en toe af te spuiten, want de crème kleur van de dekken en de blauwe romp maskeren het vuil aardig. Ook in de kuip zijn er weinig zaken te vinden die extra tussentijds onderhoud nodig hebben. Daar waar periodieke inspectie nodig is, namelijk bij de motor en de systemen, is alles goed te bereiken en is er ruimte genoeg voor onderhoud. Een blusvoorziening voor de motorkamer is er niet. De besturing geschiedt met een monokabel en dat is vrijwel altijd storingsvrij en probleemloos te onderhouden.

(c) foto Antaris

Veiligheid

De veiligheidsvoorzieningen zijn over het algemeen goed verzorgd. Zo is de gasbun uitstekend aangelegd. De drukregulator, de gasslang, de koppelingen en de gebeugelde gasleiding zijn volgens de voorschriften aangelegd. Ook zijn de handgrepen langs de gangboorden goed geplaatst en het wafelprofiel van de dekken biedt voldoende antislipeigenschappen. Een detail moet voor de veiligheid nog worden aangepakt. Een slang onder de waterlijn is vastgezet met een enkele slangklem, waar dubbele zijn voorgeschreven. En een brandblusinstallatie voor de motorkamer staat ook nog op het verlanglijstje.

Vaareigenschappen

Op de testdag was het bewolkt, maar de thermometer gaf 20 graden aan. Er stond een stevige westenwind, Beaufort 4-5, die het water van het Veluwemeer veranderde in een hobbelig wasbord. Vanuit de haven zijn eerst de manoeuvreerkarakteristieken vastgelegd. Binnen drie omwentelingen heb je het hele roerbereik te pakken. De draaicirkel is beperkt tot twee en een halve scheepslengte en dat is binnen twintig meter. Over bakboord, de voorkeursrichting van de rechtsdraaiende schroef, was het zelfs mogelijk om binnen de vijftien meter te keren zonder te hoeven steken. De koersvastheid gaf een score van 10 graden afwijking aan en dat komt doordat de Antaris 720 family een relatief vlak onderwaterschip zonder een lange kiel heeft. Voor een noodstop moet rekening worden gehouden met 18 meter ruimte, want dan ligt de boot vanuit topsnelheid helemaal stil. De bestuurdersplaats heeft een lekkere zit en de motor is geluidsarm.

Cameraman Willard Jansen, presentator Epco Ongering en rregisseur John Searle tijdens de Yacht Vision opnames van de Antaris 720 Family.

Wieleffect

Stationair varend, met iets minder dan 1000 toeren en 2,8 knopen snelheid, geeft de geluidsmeter slechts 60 dB(A) aan. Op rompsnelheid (6,5 knopen, 12 km/u) maakt de diesel ongeveer 2800 toeren en is het gemeten geluidsniveau 77 dB(A). Bij het achteruit varen merk je het wieleffect van de schroef. De 16“x14” rechtsdraaiende propeller geeft een fors wieleffect. Dat heeft ook te maken met de knikspant rompvorm, maar gelukkig is een prima boegschroef ingebouwd. De boot ligt lekker in het water en trekt op kruissnelheid van ongeveer 5,5 knopen niet veel golven. En als er eens een grote golf aankomt hoef je daar niet bang voor te zijn. Dan schommelt de boot alleen een beetje. De Antaris kan iets harder dan de rompsnelheid, maximaal 6,7 knopen, maar dan trekt de 720 Family een ongewenst grote hekgolf. De topsnelheid wordt bereikt binnen de twaalf seconden en dat is best snel.

Blik

Als we met de Antaris 720 Family in het haventje van Elburg invaren, trekt de boot onmiddellijk de aandacht van de mensen die op deze zomerse dag lagen afgemeerd. Het gebeurde niet eerder dat omstanders tijdens een test aan boord wilden komen om de boot eens goed te bekijken. Iedereen was overrompelend enthousiast over de enorme hoeveelheid ruimte aan boord en de praktische indeling. Daar sta je dan, met je kritische botentestersblik. De mensen in de haven waren zo verrukt over het schip, dat de minpuntjes totaal ondersneeuwden. En ze hebben gelijk. Want eigenlijk is het vooral een leuk familiebootje, pretentieloos, gebruiksvriendelijk en met heel veel leefruimte.

Conclusie

De Antaris 720 Family biedt veel boot op een relatief klein oppervlak. Op de constructie is niet veel aan te merken, want de degelijkheid van het concept heeft zich in de loop der jaren al lang bewezen. Het geboden comfort en de ergonomie zijn redelijk goed verzorgd, helemaal als je de beperkte buitenafmetingen in ogenschouw neemt. Voor de veiligheid is de score goed en daar is alleen op detailniveau een verbetering te bedenken. Met de onderhoudsvriendelijkheid is het uitstekend gesteld. Vanwege de polyester romp en de geringe hoeveelheid houtwerk buiten is weinig zorg nodig. Ook zijn de onderdelen van de voortstuwing gemakkelijk bereikbaar. De afwerking van de betimmering is eenvoudig en voldoet aan de eisen van de doelgroep. Voor de vaareigenschappen is de score goed, want met de Antaris 720 Family kun je zonder veel problemen, gemakkelijk varend, bijna overal komen.

Technische gegevens: Antaris 720 Family

Lengte:8,00 m.
Breedte:2,95 m.
Diepgang:0,60 m.
Doorvaarhoogte:1,85 m.
Motor:33 pk
Waterverplaatsing:2.750 Kg.
Vanaf-prijs (incl. btw):€ 73.776 (2005, incl. btw)
Meer info:www.antarisboats.com

Gegevens geluidsmeting:

toerental (Rpm)Snelheid (knopen)Geluidsniveau StuurstandGeluidsniveau voorste zitpositie
Minimaal 10002,86059
12003,06060
15003,86563
18004,56563
21005,26967
24005,77070
27006,37674
Maximaal 30006,77877

Pluspunten

  • Onderhoudsarm
  • Zeer veel praktische ruimte
  • Geringe diepgang en doorvaarthoogte
  • Eenvoudig te varen

Minpunten

  • Fors wieleffect
  • Houtafwerking eenvoudig
  • Werkruimte kombuis beperkt

Disclaimer

Deze boottest is uitgevoerd in 2004. Deze test kan in een andere vorm ook in andere media zijn gepubliceerd. Genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de dealer. Zie het informatieblok onder de test.

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site