Legendarische Gipsy Moth IV in Nederland

spot_img

De Gipsy Moth IV is de tweemast ketch waarmee Sir Francis Chichester in 1966 als eerste solo rond de wereld zeilde.

De 64-jarige zeiler maakte na vertrek vanuit Plymouth, ondanks zijn strijd tegen kanker, slechts één tussenstop in Sydney, Australië. Chichester’s 45.900 kilometer lange tocht met zijn houten boot rond de wereld, werd in 1967 wereldnieuws.

Zeilrace legende

Deze prestatie maakte Chichester, maar ook de Gipsy Moth IV tot een absolute legende in Groot Brittannië en het Gemenebest. Ook was de tocht de aanleiding voor de Sunday Times om in 1968 de fameuze Golden Globe Race te organiseren. Sir Robin Knox-Johnston won de eerste editie van deze loodzware solo rond de wereld wedstrijd. Whitbread, destijds een van Chichester’s sponsors, zette de zeilsponsoring voort. Het biermerk zette de Whitbread Round the World Race op. Later werd dit de Volvo Ocean Race en tegenwoordig The Ocean Race.

x
Volvo Ocean Race 2014/15 Team SCA depart Southampton for their training base in Lanzarote Photo: Rick Tomlinson/SCA

Gipsy Moth IV staat bekend als het eerste zeiljacht dat werd ontworpen voor rond-de-wereld races. Het wordt gezien als inspirator van alle moderne “round the world” zeilwedstrijden. Het jacht is 37 jaar lang op de kant in het Greenwich Maritime Museum tentoongesteld. In 1977 waren er al meer dan 1 miljoen bezoekers aan boord geweest. Tot op heden is de Gipsy Moth de meest bezochte zeilboot ter wereld.

De iconische status werd in 2015 verder versterkt door een afbeelding van het schip in het Britse paspoort.

Passport

Gerestaureerd

In 2022 is de 16 meter lange Gipsy Moth IV door een Nederlander gekocht. Hij liet het bij de gerenommeerde Elephant Boatyard aan de Hamble rivier restaureren. Het was precies op tijd klaar om deel te nemen aan de schepenparade tijdens de Cowes Week. Deze werd gehouden ter gelegenheid van het Diamond Jubilee van koningin Elisabeth II. Bij het Royal Salute aldaar maakte het iconische jacht deel uit van het bijzondere “Royal Review” waar Princess Anne de honneurs voor haar moeder waarnam.

Gipsy Moth IV is afgelopen week naar Scheveningen gebracht voor het laatste deel van de restauratie en om Nederlandse zeilliefhebbers de kans te geven kennis te maken met dit unieke onderdeel van de maritieme geschiedenis. Ook is de ketch tijdens de 75ste Vuurschepenrace het start-schip en finish-schip voor de 2023 North Sea Race.

Respect

Tijdens de stop-over van The Ocean Race in Scheveningen (11-15 juni) zal de Gipsy Moth IV in Scheveningen te zien zijn. Aangemelde geïnteresseerden kunnen de boot tijdens speciale informatiedagen bezoeken. De bedoeling is dat de Gipsy Moth IV ook met jongeren zal varen. Door de prestaties van beroemde zeilers en hun schepen onder hun aandacht te brengen krijgen zij respect voor de zee en ons maritieme erfgoed. Doel is om met de Gipsy Moth IV op deze manier het zeilen verder te bevorderen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site