Cooper 800: Budgettair interessant

spot_img

Deze boottest van de Cooper 800 is uitgevoerd in 2017.

Als een tender goedkoper is dan vergelijkbare boten, gaat het vaak om een boot uit een lagelonenland. Dat klopt voor de Cooper 800, een fraai gelijnde, Nederlandse tender die ooit in China, maar tegenwoordig in Cambodja wordt geproduceerd.

Best verkocht

Sinds 2009 heeft Cooper op haar werf in Qingdao ongeveer 250 boten gebouwd en elk jaar komen daar 30-40 boten bij. Het ontwerp van de Cooper 800 stamt al uit 2012 en is het bestverkochte model. De tender is handlay-up gebouwd, het casco is zwaar, volgens de werf wel 20% zwaarder dan de meeste concurrenten. De boot zit heel stevig in elkaar en is afgewerkt met veel rvs en teakhout. Het afwerkingsniveau is echter niet in overeenstemming met de constructiedegelijkheid. Dat zie je in slordige kitranden, ongelijke schroeven en op-het-hout-liggende scharnieren. Daar staat tegenover dat de lijnen van de boot helemaal kloppen. Het is een slank en mooi uitgebalanceerd model met een tijdloze uitstraling.

Snelvaren

Het onderwaterschip maakt duidelijk dat deze tender bedoeld is voor snelvaren. De Cooper heeft een vrij vlakke bodem, die samen met de specialisten van jachtontwerpbureau van Oossanen is ontwikkeld. Standaard wordt de boot belegd met gecertificeerd Birma teak. Dat is in Azië goedkoper dan kunststof alternatieven, die overigens ook te bestellen zijn. Cooper biedt haar klanten overigens een speciaal pakket aan, waarbij de zorg voor het bootonderhoud volledig wordt overgenomen. 

Mooi weggewerkt

De 800 tender heeft een diepe veilige kuip met nette opstaptreden en banken met hoge rugleuningen. De kussens zijn vrij dun, maar voor een middag varen zeker comfortabel genoeg. Opvallend zijn de grote armsteunen en ook overal in de romp zijn er bekerhouders. Er is een vulstuk om voorin een (zonne-) bed te maken. Fraai is de manier waarop de bimini en de buiskap in een goot rondom de kuip zijn weggewerkt. Onder het voordek is een grote afsluitbare opbergplek. Achterin heeft de U-vormige bank een zitsteun voor de bestuurder. De zware motorkist is zonder gasveer lastig te openen. Eronder passen Yanmar motoren van 22-110 pk. Meestal kiezen consumenten een 80pk, die de basisprijs van €45.000 met een kwart verhoogt.

Waar voor het geld

De motor is krap ingebouwd maar mede daardoor ook lekker stil. Met deze common rail diesel klokten we een topsnelheid van 34 km/u bij 3200 toeren. De kruissnelheid is ongeveer 27 km bij 2500 rpm. De tender maakt weinig herrie en vaart droog. De draaicirkel is vrij ruim. Op snelheid vaart deze tender soepel en accelereert zonder te steigeren.

De Cooper 800 biedt veel boot voor het geld, want concurrerende modellen zijn vaak een kwart duurder. Het is een gemakkelijk varende, matig afgewerkte tender, die degelijk en met mooie materialen is gebouwd.

Beoordeling:

Cijfer 7,1

Constructie ***

Comfort & Ruimte ***

Afwerking **

Ergonomie ***

Vaareigenschappen ****

Prijs/Kwaliteit ****

Technische Specificaties Cooper 800

Lengte: 8,30   m.

Breedte: 2,35    m.

Diepgang: 0,45    m.

Waterverplaatsing: 1850 kg

Motorisering: van 22-110pk diesel

Prijs vanaf: € 45.550

Meer info: www.cooperyacht.com

Deze boottest kan eerder (gedeeltelijk) zijn geplaatst in Yacht Vision Magazine, de Telegraaf Vaarkrant, de Telegraaf VRIJ, Watersport-tv.nl, Honda Marine Magazine en/of Botentekoop Magazine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site