Yamarin Cross 61 CC: Jolly Jumper

spot_img

Yamarin is een innovatief bedrijf, dat cross-over boten maakt die in de eerste plaats geschikt zijn voor het onberekenbare uitgestrekte Finse thuiswater. Maar ook in ons land is de combinatie van een aluminium romp met een polyester binnenschaal van de Yamarin Cross 61 CC heel praktisch.

Mijnenveld

Aluminium is ijzersterk, want het materiaal kan tegen een stootje. Maar in de winter voelt het koud aan, in de zomer wordt het loeiheet. Ook is het niet zo gemakkelijk in een mooie vorm te krijgen als een seriematig gebouwde boot van polyester. De combinatie van een licht maar sterk aluminium onderwaterschip met een fraai gevormde polyester binnenschaal verenigt op de Yamarin Cross 61 CC het beste van twee werelden. Het gelijk van deze visie blijkt uit het grote succes van dit concept en een serie populaire navolgers zoals XO boats. Niet geheel toevallig is dat merk eveneens ontwikkeld in Finland. Daar is het vaarwater grillig vanwege de vele rotsblokken onder water, die na de laatste ijstijd in het smeltwater zijn achtergebleven. In het land van 10.000 meren is varen als rennen door een mijnenveld.

Zicht

Om niet direct lek te slaan bij het toucheren van een steen en om desondanks niet al te zwaar te worden is gekozen voor een aluminium romp. Deze is geweldig vakbekwaam gelast. Voor de verdere indeling en seriematige comfortvoorzieningen is een slim ontworpen polyester binnenschaal in de aluminium buitenschaal geplaatst. De zilvergrijze boot valt op het water nauwelijks op en ziet er zelfs een tikje saai uit. Maar aan de grote rechtopstaande consoleruit is af te lezen dat comfort voorop staat. Zo blijf je ook met regen en spray op zee altijd goed zicht houden. Het comfort van de Yamarin Cross 61 CC blijkt ook uit de prima stoelen en de voorgevormde voetensteun in de vloer.

Scandinavisch

De ergonomie en de afwerking van het interieur zijn goed verzorgd, wat onder meer blijkt uit de gasveren op de luiken, een speciale handige plek voor vier forse stootwillen en de mooie rvs-reling rondom. Het dashboard van de Yamarin Cross 61 CC is simpel uitgevoerd, maar heeft wel een diep kastje dat een perfecte, met slot afsluitbare opbergplek vormt. Typisch Scandinavisch is de praktische plek van de brandblusser onder handbereik van de bestuurder. Voorin vind je een ankerkluis en twee langsbanken met daaronder opbergruimte.

Opbergruimte

Meer plek voor de spullen is te vinden onder de bank die bij de spiegel is geplaatst. Daar passen zomaar twee vouwfietsen in. En dat is nog niet alles, er en zijn zelfs nog twee andere ruime opbergboxen op het zwemplateau naast de buitenboordmotor. De werf beveelt voor de 780 wegende boot maximaal een 150 pk sterke Yamaha buitenboordmotor aan. Wij voeren met de Yamaha F 115, een moderne viercilinder met 1,8 liter cilinderinhoud, elektronische brandstofinspuiting en het Y-Cop anti diefstalsysteem.

Lachend

Op het water blijkt de Yamarin Cross 61 CC een echte Jolly Jumper. Razendsnel accelereert de lichte maar stevige consoleboot naar dik 70 kilometer per uur en doorklieft met speels gemak forse golven. Dan heb je maximaal plezier van de stijfheid van de romp en het welgevormde onderwaterschip. Met zwaardere motorisering kun je zelfs de magische 80 km/u grens doorbreken. De boot is gemakkelijk te hanteren in kleine ruimtes en luistert uitstekend naar alle bewegingen van het stuurwiel. Ook in snelle bochten lijkt deze Yamarin Crossover een blije boot, die lacht om de betrekkelijk lichte omstandigheden op de rivier.

Funboot

De bijzondere constructie, de praktische indeling en de grote hoeveelheid ruimte maken de Yamarin 60 Cross tot een praktische, veilige, comfortabele funboot voor het hele gezin. De prijs van de boot zonder de motor begint bij € 28.365. De prijs van de geteste motor start bij €13.945.

Disclaimer

De boottest van de Yamarin Cross 61 CC is uitgevoerd in 2014 en delen van deze test kunnen eerder in andere media zijn gepubliceerd. Alle genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk daarom voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de producent of dealer. Zie hiervoor het infoblok onder deze test.

Cijfer: 8,4

Scorebord:

Constructie****
Comfort & Ruimte****
Ergonomie****
Afwerking****
Vaareigenschappen****
Prijs/ Kwaliteit***

Technische Specificaties Yamarin Cross 61 CC

Lengte o.a.:6,25 m.
Breedte:2,30 m.
Diepgang:0,45 m.
Waterverplaatsing780 kilo
Motorisering:Max. 150 pk Yamaha
Prijs boot:€ 28.365
Prijs motor:€13.945
Meer info:https://jankorteland.nl/merk/yamarin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site