AB Nautilus 15 + Honda BF 60: Kwaliteit in combinatie

spot_img

In Honda Marine Magazine nr.12 verscheen onze test van de AB Nautilus 15 met Honda BF 60. Het gaat om een compacte luxe console-RIB die veel wordt gebruikt als tender voor grotere jachten. Maar je kunt zo’n RIB natuurlijk ook gebruiken om gewoon lekker mee te varen. De boot zelf weegt maar 336 kilo is dus ook gemakkelijk op de trailer mee te nemen.

2

Kwaliteit

Het merk AB wordt in Nederland geïmporteerd door Boot Akkrum. AB RIB’s zijn kwalitatief hoogwaardige RIB’s die in het hoogste prijssegment zitten vanwege ontwerp, bouwkwaliteit en afwerking. Zo zijn de tubes van AB boten gemaakt van de allerbeste kwaliteit neopreen, namelijk hypalon, 1100 decitex. Dat is het opblaasbare materiaal dat het beste bestand is tegen hitte, zout, zon en UV licht en dat gaat veel langer mee dan bijvoorbeeld pvc. De geteste AB Nautilus 15 heeft zelfs een afwerking met Carbon-look Hypalon. Dat ziet er dankzij een andere, geschubde toplaag nog luxueuzer uit. De romp van de AB is van volglas polyester gemaakt en bijzonder is dat de console vast is geïntegreerd in de bodem. Dat is handig voor het schoonmaken, maar je kunt je ook voorstellen hoeveel meer stijfheid dit de boot geeft. En een stijve romp is voor een RIB noodzakelijk voor goede vaareigenschappen.

3

Stabiel

Het eerste dat opvalt is dat de AB Nautilus 15 enorm stabiel is. In het midden van de boot zijn aan weerszijden vlakke opstaptreetjes zodat je gemakkelijk in en uit kunt stappen. Betreed je zo’n treetje, dan beweegt de boot nauwelijks. Ook als mensen aan boord zich verplaatsen, blijft de boot vlak. Zo hoef je -zoals in bijna alle andere RIB’s van dit formaat- niet sturend te corrigeren bij gewichtsverplaatsingen. De boot heeft een luxe uitstraling dankzij rvs-klapkikkers, luxe kussens en fraaie afwerking met bijvoorbeeld (optionele) kunststof dek-bedekking op de horizontale delen. 

Veiligheid

De achterbank is lekker breed en je kunt er met twee man uitstekend zitten. De bank is dankzij twee stevige gasveren met één hand te openen, waarna je bijvoorbeeld de hoofdschakelaars kunt aanzetten. Heel belangrijk voor de veiligheid is dat overal stevige rvs-rails in de boot zijn verwerkt. Je kunt je dus op alle zitplekken goed vasthouden. De verlichting is met energiebesparend LED en er is een ankerlicht verstopt onder de achterbank. Onder achterbank vind je naast de hoofdschakelaars en de accubak ook een brandstoffilter. Verder is het een mooie opbergruimte waaraan je kunt zien hoe goed de boot is afgewerkt. En omdat ie zo mooi is afgewerkt is ie ook gemakkelijk schoon te houden.

Zuinig

Op het dashboard is een (optionele) Garmin plotter geplaatst, waarop de navigatie- en de motorgegevens worden weergegeven. Optioneel kun je ook koppelingen maken met een 3D dieptemeter of andere navigatie hulpmiddelen. Op de AB is een hydraulisch stuursysteem standaard en dat is fijn bij de krachtige motor waarmee de AB Nautilus 15 is uitgerust. Voor deze RIB begint de motorisering bij 15 pk en loopt tot 75pk. Op de geteste AB is gekozen voor de Honda BF 60, de lichtste en meest compacte motor in haar klasse. De BF 60 is een 1000 cc driecilinder die heel zuinig is.

State-of-the-art

Optioneel is het toerental van de motor met stapjes van 50 toeren te verlagen en zo’n ‘trolling control’ is vooral fijn bij het vissen. Mooi is dat deze state-of-the art motor allerlei moderne technieken zoals geprogrammeerde elektronische brandstofinspuiting heeft. Daardoor presteert deze 60 pk optimaal en is het brandstofverbruik minimaal. Ook zijn speciale Honda-technieken als ‘BLAST’, waardoor de boot sneller accelereert en ‘Lean Burn Control’ voor schonere verbranding, in deze motor verwerkt.

13

Afwerking

De AB Nautilus 15 is zo ingedeeld dat je er gemakkelijk en zonder obstakels doorheen kunt lopen. Aan bakboord is voorin een opbergplek onder de bank die je met koelelementen als koelbox kunt gebruiken. Een andere opbergplek vind je onder de boegbank en onder het bankje voor de console. Mooi is dat de hele boegruimte is voorzien van rugkussens, zodat je overal lekker zit en je nooit kunt bezeren aan de randen. En ook hier zijn natuurlijk weer stevige rails om je vast te grijpen. Dat de afwerking bijzonder is zie je aan de rvs-bekerhouders, die keurig zijn afgewaterd. Hier zal dus nooit water in blijven staan. De RIB zelf is natuurlijk zelflozend.

14

Schoonspoelen

Van het boegdeel is optioneel een zonnebed te maken. De kussens en het sluitdeel kun je onder het bestuurdersbankje wegbergen. Standaard is verder een 50 liter watertank voor de douche die je bij de spiegel vindt. Die kun je behalve als douche ook gebruiken om de motor na het varen op zout water met zoet water schoon te spoelen. Bij de spiegel is een schattig klein zwemtrapje om na het zwemmen weer aan boord te kunnen klimmen.

16

Koersvast

De AB Nautilus 15 is heel luxe uitgevoerd, maar de vraag is natuurlijk, vaart ie ook luxe? Die vraag kan volmondig met ‘JA’ worden beantwoord. Langzaam varend merk je dat de motor fluisterstil draait. De boot is uitstekend koersvast en kan desondanks mooi kort draaien. Met een draaicirkel binnen de 10 meter is de RIB gemakkelijk naar de gewenste plek te dirigeren. Achteruit varen is simpel, de motor wijst de weg. Op het open water van het Sneekermeer kunnen we gas geven. Dan merk je de power van de Honda die dankzij BLAST geweldig kan versnellen.

17

Keilen

Accelererend merk je dat de AB Nautilus 15 vlak en mooi onder controle blijft. Maar het blijft een bootje met korte waterlijn, dus als je wat golven tegenkomt moet je de gashendel onder controle houden. Anders stuitert de Nautilus als een steentje dat over het water wordt gekeild. Met iets minder gas komt de boot snel terug in de fijne vlakke modus. De top klokten we op het ondiepe Sneekermeer op 53 km/u. Waarschijnlijk is hier op dieper water en mat wat minder belasting nog wel een paar km/u aan toe te voegen.

Kwaliteits-RIB

Deze AB Nautilus 15 is een zeer complete en luxe kwaliteits-RIB, die uitstekend is geconstrueerd en mooi is afgewerkt. De vaareigenschappen zijn uitstekend en dat maakt de AB Nautilus 15 geschikt als luxe tender voor veel grotere luxe jachten. Aan deze kwaliteitsrib hangt een bijbehorend prijskaartje. Kijk voor de actuele prijzen van de boot op www.bootakkrum.nl en voor die van de motor op www.honda.nl/marine.

19

Disclaimer

De boottest van de AB Nautilus 15 met Honda BF60 is uitgevoerd in 2022 en delen van deze test kunnen eerder in andere media zijn gepubliceerd. Alle genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk daarom voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de producent of dealer. Zie hiervoor het infoblok onder deze test.

Klik HIER voor de test van de AB Nautilus 17 op onze site.

20

Technische gegevens: AB Nautilus 15

Lengte (m.)4,57
Breedte (m.)2,05
Tubediameter (m.)0,48
Doorvaarhoogte (m.)0,80
Motor pk (kW)15-75pk
Waterverplaatsing: (kilo)336
Vanaf-prijs (incl. btw)€ 20.195 excl. motor, Motor vanaf ca. €2.859 – €6.629

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site