Delphia Escape 1080 Soley: Jacht met zeilbotenflair

spot_img

De boottest van de Delphia Escape 1080 Soley is uitgevoerd in 2016

De Poolse Delphia-werf, bouwer van de Delphia Escape 1080 Soley maar vooral bekend om haar zeiljachten, bouwt sinds 2009 ook motorboten. Inmiddels beschikt de megawerf over een range van acht motorjachten. Wij voeren met de Escape 10.80 S, een opvallend, bijna 11 meter lang model met zeilbotenflair.

Delphia

Slimme kastruimte

Het polyesterwerk van deze Delphia is degelijk, de gelcoat is prachtig en eveneens positief zijn de stevige bolders en verhaalklampen. Het interieur heeft de flair van een zeilboot en biedt veel slimme kastruimte. Aan bakboord een fijne dinette en aan de andere kant een langsscheepse kombuis. Opvallend veel bergruimte en netjes verwerkt, al doet het houtwerk (mahonie, teak of kersen) denken aan de boekenkasten van een Zweeds woonwarenhuis.

Delphia

Stahoogte

In de voorhut van de Delphia Escape 1080 Soley is een groot tweepersoonsbed en een slaapplek voor een kind. Achterin een smal tweepersoonsbed en een ruime natte cel. Overal prima stahoogte en de boot oogt dankzij de vele ramen en dakluiken lekker licht.

Delphia

Veilig

De stuurstoel in de stuurhut met schuifdakraam is comfortabel, maar heeft geen voetensteun. In de kuip zijn veel zitplekken rond het achterdek. Voorop een groot zonnedek. De gangboorden zijn breed en de zeerelingen hoog, want dat is lekker veilig. Voor het opstappen is het jammer dat de zeereling-doorstap alleen optioneel verkrijgbaar is.

Delphia

Halfglijder

Motorisering is mogelijk tot 180pk waarmee deze halfglijder een snelheid van 27 km/u haalt. Met de 75pk Volvo Penta diesel haalde de testboot een top van 17 km/u. De boot kan worden gecertificeerd voor ontwerpcategorie B, wat in deze klasse bijzonder is. Een belangrijk pluspunt is de prijs, standaard vanaf €111.767.

Delphia

Speels

De Delphia Escape 1080 Soley reageert gemakkelijk en soepel. Daarentegen is de draaicirkel waf forser, over stuurboord ongeveer 25 meter en 20 meter over bakboord. Achteruitvaren is lastiger vanwege het wieleffect van de grote schroef. Daarentegen neemt de Delphia met speels gemak de golven op het onrustige IJsselmeer.

Delphia

Beoordeling:

Cijfer 7,3

Comfort & ruimte: ***

Afwerking: **

Ergonomie: ***

Vaareigenschappen: ***

Prijs/kwaliteit: ****

Delphia

Technische Specificaties Delphia Escape 1080 Soley

Lengte: 10,80 m

Breedte: 3,45 m

Diepte: 0,85 m

Waterverplaatsing: 5300 kg

Motorvermogen: 75-180 pk

Importeur: Tornado Sailing Makkum

Prijs: vanaf € 111.767

Meer info: www.tornadosailing.nl

Deze boottest kan eerder (gedeeltelijk) zijn geplaatst in Yacht Vision Magazine, de Telegraaf Vaarkrant, de Telegraaf VRIJ, Watersport-tv.nl, Honda Marine Magazine en/of Botentekoop Magazine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site