Arksen 30: Avontuurlijk in stijl

spot_img

Bij de VIP entree van de Hiswa te Water viel een stoere design ‘all weather boot’ op, de Arksen 30. En als je denkt, ik ken wel het model, maar niet de naam, dan klopt dat. Arksen is namelijk meer dan alleen een boot. Het is een exclusieve ‘way of life’ voor avontuurlijke mensen. Zo’n lifestyle begint bij Arksen met een Arksen 30, een aangepast, bestaand model.

b

Avontuurlijk

Nu kun je boten in alle soorten en maten bouwen, maar bij het Britse Arksen hanteren ze een andere filosofie. Ze bieden een brede range van avontuurlijke jachten aan, soms custom built gemaakt, soms vanuit een bestaande boot die wordt doorontwikkeld, zoals bij de Arksen 30. Dit al langer bestaande, beproefde Finse model is aangepast aan de eisen van een zeer kritisch publiek, dat kwaliteit voorop stelt. De boot is vormgegeven op een manier die past bij de avontuurlijke, maar comfortabele levensstijl van de doelgroep. Dat betekent het gebruik van wat andere kleuren, materialen en voorzieningen, zodat het de kritische klanten aan niets ontbreekt.

c

Stoer

De Arksen 30 heeft een aluminium romp en een polyester binnenschaal. Het model heeft zonder meer een stoere uitstraling door de verticale voorramen van de stuurhut met overhangend petje. De romp heeft een mintgroene kleur, een dikke onkwetsbare stootrand en zwart gepoedercoate relingen. Een bagagerek boven op het stuurhuis benadrukt de avontuurlijke uitstraling. Met zo’n boot neem je de mountainbike en je kano mee op pad naar verre onontdekte vaargebieden. Een aluminium romp met polyester binnenschaal heeft veel voordelen. De romp is vrijwel onkwetsbaar en dat is handig als je veel in water vaart met een rotsige bodem. Het polyester stuurhuis is licht, gemakkelijk schoon te houden en praktisch ingedeeld. Op het lage stuurhuis met beschermd liggende ramen krijgen de golven nauwelijks vat. De boot is dan ook gecertificeerd voor CE ontwerpcategorie B, dus geschikt voor omstandigheden van wind tot en met 8 Beaufort en golven van 4 meter.

d

Walvis spotten

De Arksen 30 is een fraaie design boot, maar de romp-kenmerken liegen er ook niet om. De diepe V bodem heeft een deadrise van 24 graden en dat maakt m geschikt voor varen in dikke golven en het nemen van scherpe bochten. De motorisering is met twee Mercury V8 motoren van 250 pk. Het zijn state-of-the-art 4,6 liter blokken met tal van extra mogelijkheden die het manoeuvreren, het stilliggen en het varen toegankelijker maken. Op het dashboard is een Mercury joystick geïnstalleerd, waarmee je kinderlijk eenvoudig kunt afmeren. Een mooie optie is dat je hiermee ook virtueel kunt ankeren, dus op de plek blijven liggen zonder een anker uit te hoeven gooien. Door koppeling van de motoren met het GPS signaal blijft de boot met een kleine marge exact op de plek liggen. De motoren schakelen automatisch in en uit, bewegen uit zichzelf de gewenste kant op om de boot exact op zijn plek te houden. Deze voorziening is heel gemakkelijk bij het walvis spotten of in ons land bij het vissen of het wachten voor sluizen en bruggen.

Copieus

Op de indeling van de compacte, goed afgewerkte stuurhut is niet heel veel aan te merken. Achter in de hut is een kleine dinette, waar je met vier man kunt zitten en dankzij twee klapdelen van de tafel heb je daar genoeg ruimte om er copieus te dineren. Bij goed weer zullen de meeste mensen er voor kiezen om aan de tafel in de kuip te eten. De Arksen stijl is aan de binnenkant van de boot in veel details te herkennen. Bijvoorbeeld aan de fraaie geveerde groen leren kuipstoel of aan de cognac-kleurige lederen bekleding van het stuurwiel en de handgrepen.

De stuurman heeft de beschikking over een prachtig dashboard met een mega Simrad scherm, waarop je genoeg informatie tevoorschijn kunt toveren om alle wateren van de wereld te verkennen. Aan de andere kant is achter de gebogen voorruit een meevaarbank voor twee personen. De rugleuning is om te klappen om twee extra zitplaatsen bij de dinette te creëren. Aan stuurboord is een compacte kombuis. Met mooi weer is het enorm grote open dak heel fijn.

Geen gangboorden

Onder het voordek is een kajuit met een ruim bed. Je hebt er voldoende ventilatie mogelijkheden en aan bakboord is er een compacte, maar aangename natte ruimte. En er is een simpele opbergkast waar je kleding kunt ophangen.

x

Buiten valt op dat je geen of nauwelijks gangboorden hebt. De gehele breedte komt dus ten goede aan het interieur. Toch kom je makkelijk naar het voordek door het grote luik in de slaaphut en de praktische, verzinkbare trap. Op het voordek kun je lekker en veilig liggend genieten van de zon.

Beproefd

Als je het avontuur opzoekt wil je voor 100 % op de boot kunnen vertrouwen. Daarom is op de Arksen 30 gekozen voor beproefde systemen die zichzelf onder de zwaarste omstandigheden hebben bewezen. Het manoeuvreren met de twee motoren en de boegschroef is zelfs zonder de joystick kinderlijk eenvoudig. Als je rustig vaart hoor je de motoren nauwelijks. De boot glijdt dan soepel en glad door het water. Dankzij de 2 x 250 pk motoren accelereer je als op een motorfiets. De top is gegarandeerd 45 knopen, maar tijdens de test tikten we met speels gemak de 50 knopen aan, ruim 90 km/u. Dan voel je de perfecte controle van een boot die is geoptimaliseerd om in stijl de wereld te verkennen. Met de brandstofvoorraad van 2 x 225 liter heb je een actieradius van 245 zeemijl.

Premium offshore

Deze Arksen 30 is een echt premium offshore jacht, bedoeld voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de uithoeken van de wereld, maar gewend zijn om die ruige plekken in stijl te verkennen. Arksen biedt die doelgroep naast dit soort boten ook expeditie-schepen, superjachten, een kledinglijn en speciaal gestylde Landrovers aan. Het is de luxe, avontuurlijke Arksen ‘way of life’. Het zal niemand verbazen dat deze Arksen 30 een zeer exclusieve boot is met een exclusieve prijs. Die is op aanvraag, maar de Nederlandse dealer Smits Jachtmakelaardij zal belangstellenden graag meer informatie geven.

q

Technische gegevens:

TECHSPECSArksen 30
Lengte o.a.:9,50 m.
Breedte:2,75 m.
Diepgang:0,89 m.
Doorvaarhoogte:2,75 m.
CE-Ontwerpcategorie:B
Motorisering:2 x 250pk Mercury outboard
Waterverplaatsing:2900 kg
Vanaf-prijs (incl. btw)Op aanvraag
Meer informatiewww.smitsjachtmakelaardij.nl

Disclaimer:

Deze boottest is uitgevoerd in september 2023. Mogelijk zijn delen van deze test ook gepubliceerd in andere media. Prijzen en uitvoeringen voorbehouden. Wilt u deze boot zelf testen: neem contact op met Smits Jachtmakelaardij

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site