Jeanneau Merry Fisher 795: Multifunctionele visboot

spot_img

De Merry Fisher modellen van de Franse werf Jeanneau vormen het ultieme gereedschap voor vissers. Dat is echter bij lange na niet de enige mogelijkheid die deze snelle boten bieden. Met een gerieflijke open kuip en veel comfort onderdeks is het ook de perfecte weekender voor een gezin of vriendengroep. Tel daarbij doordachte ergonomie, dynamische vaareigenschappen en een chique afwerking bij op en er ontstaat een boot met veel gebruiksmogelijkheden. Nieuw in het gamma is de Jeanneau Merry Fisher 795. Een impressie van een succesnummer in spé.

Jeanneau is onderdeel van de Beneteau groep. Met nog een aantal klinkende merknamen, de grootste botenbouwer ter wereld. De werf is een pionier in bouwen uit glasvezelversterkt polyester en heeft met een halve eeuw ervaring alle kennis in huis om een doordacht ontwerp, efficiënt te bouwen. De werf in het Franse Les Herbiers is nog steeds de productielocatie waar ook de grotere jachten gebouwd worden. De Merry Fisher modellen met een outboard worden door Jeanneau in Polen op stapel gezet waarbij de eigen productiemethode gehanteerd wordt. Deze Prisma Process productiemethode staat garant voor zeer stijve en duurzame constructie die bedoeld is een ruwe zee te trotseren. Een uiterst gladde afwerking is een ander kenmerk van dit productieproces. Hiermee is een scherpe prijsstelling mogelijk waarmee een hoogwaardig product toch bereikbaar is voor een grote doelgroep, passend bij de verschillende gezichten die deze nieuwe 795 kan aannemen.

Riant stuurhuis

Meest opvallend aan de verschijning van de Merry Fisher is het stuurhuis. Rondom glas, een flinke voorruit met een dubbele wis/was installatie en aan de zijkant ramen tot op dekhoogte met een geïntegreerde schuif. Het dak legt er een stoere pet op en met een lichte knik omhoog aan de achterzijde geeft het de boot iets parmantigs. Een volle, vrij hoge romp maakt een lage kajuitopbouw mogelijk die ook nog ver in het stuurhuis doorloopt. Wat ervan overblijft is een uitnodigende plaats er een zonnebed van te maken. Op deze lengtemaat komt het ontwerp van dit type boot goed tot zijn recht. De verhoudingen tussen het stuurhuis en de maten van de romp geven de Merry Fisher 795 een uitgesproken aantrekkelijk uiterlijk mee.

Aan dek

Aan dek heeft de Jeanneau rondom gangboorden. Door de opbouw enigszins excentrisch te plaatsen is er aan stuurboord extra ruimte terwijl de bakboordzijde gewoon beloopbaar blijft. De positie van de stuurman verschuift hiermee ook wat meer naar het midden als bijkomend voordeel. De railing is haaks op de zijkant gemonteerd, een slimme manier om nog wat centimeters in de breedte te winnen. Samen met de handgrepen op het kajuitdak vormt het een stevig houvast tijdens de gang naar voren. Daar beslaat een groot ankerluik het grootste deel van het dekoppervlak. Er is dan ook voorzien in serieus ankergerei, met dank aan de visserman roots van de boot.

De kuip is standaard voorzien van een bank tegen de spiegel. Op deze compleet uitgeruste Merry Fisher is een rondzit geplaatst. Met een verstelbare tafel ook te gebruiken als ligbed. De gangboorden blijven met deze optie gewoon bereikbaar. Aan bakboord is een uitsparing voor de opstap in de kussenset opgenomen die het comfort niet in de weg zit. Aan stuurboord bestaat deze opstap uit een bun voor een gasfles. In de kuipvloer is een groot gasgeveerd luik opgenomen met een behoorlijke bergruimte en toegang tot de tanks.

Het interieur

Door een driedelige schuifpui uit glas in een stevig rammelvrij profiel, betreed je het stuurhuis. Door rondom glas toe te passen en een groot schuifluik in het dak op te nemen is een licht en ruimtelijk geheel ontstaan. De flexibiliteit van het interieur en de smetteloze afwerking spelen daar ook een grote rol in. Aan stuurboord is in een pantry voorzien. Spoelbakje onder een deksel, een geïntegreerde 1-pits gasbrander en een stel bekerhouders. Voor extra werkruimte is de stuurstoel naar voren te klappen. Met een minimaal ruimtebeslag is er zo heel wat mogelijk gemaakt wanneer er toch eens iets gegeten moet worden. In een koelkast en voldoende bergruimte is uiteraard ook voorzien.

Licht en luchtig

Tegenover de pantry is een dinette die zowel om te bouwen is tot ligbed als meevaardersbank. Voor de stuurman is een geprofileerde stoel gereserveerd waarin het ook gedurende een wat langere tocht goed toeven is. Je opgesloten voelen is onmogelijk. Licht in overvloed en met de schuiframen en het dakluik open is het verschil met buiten niet zo groot. Zodra Buienradar echter vlekken gaat vertonen kan alles dicht en geniet je in alle comfort van een overtrekkende regenbui. Iets waar een geheel open boot toch wat in tekort schiet.

Volwaardig sanitair

De Merry Fisher 795 beschikt over een volwaardig toilet, weggewerkt in de console onder het dashboard. De ruimte is deels afgewerkt met een betimmering uit hout waardoor het niet zo steriel oogt. Schoonmaken blijft echter eenvoudig, daar zit het houtwerk niet voor in de weg en in de polyester binnenmal zijn moeilijke hoekjes vermeden. De ruimte is met een te openen patrijspoort licht en geventileerd. Met voldoende ruimte om te staan of zitten een comfortabel kleinste kamertje. Aansluitend vind je in het vooronder een vast dubbel bed. Met opbergvakken en bergruimte onder de matrassen ook een prima plaats om bagage te stouwen.

Outboard

De nieuwe Jeanneau wordt net als de andere Merry Fisher modellen aangedreven door een outboard. Standaard voorziet de werf in een 150 of 200PK Yamaha aan de spiegel. Op onze demoboot is een nog wat potentere motor geplaatst van 225PK. Ook van Yamaha aangezien Jeanneau nauw samenwerkt met deze fabrikant. Montage, bekabeling en instrumenten zijn dan ook vanuit de werf al voorbereid. De motor doet zijn werk in stilte en alle rust. Stationair hoor of voel je niets. Op snelheid worden motorgeluiden overstemd door wind en water.

Voor ieder weertype

De topsnelheid hebben we niet getest bij gebrek aan gele boeien. Ook een overigens vriendelijk contact met de hermandad te water maakte dit tot niet zo’n goed idee. Volgas zal de Merry Fisher 795 met deze 225pk Yamaha echter om en nabij de 70km/u varen. De vrij brede romp met een deadrise van 19 graden presteert goed op vlak water. In Golven valt de stabiliteit vooral op waarmee de Merry Fisher deze neemt. Het laat de indruk achter dat deze boot voor bijna ieder weertype geschikt is. Door de redelijke hoogte van de boot is er wel wat windvang. Deze demoboot is echter voorzien van een boegschroef waarmee manoeuvreren op de vierkante centimeter mogelijk wordt gemaakt.

Boatland Dannijs te Meppel is sinds dit jaar de nieuwe dealer van Jeanneau in Nederland. Toen het seizoen nog maar enkele maanden oud was prijkte er al een trotse award in de prijzenkast. Verkregen op basis van aansprekende verkoopaantallen. Een knappe prestatie om zo snel na de introductie van een nieuw merk succesvol te verkopen. Het zegt iets over het prettige met dit bedrijf tot zaken te komen, maar natuurlijk ook over de kwaliteit, uitstraling en toepassingsmogelijkheden van de range. Naar ons idee zal de nieuwe Merry Fisher 795 dit succes alleen maar kunnen vergroten. De boot ziet er goed uit, biedt aan de hand van de optielijst comfort op maat en heeft gerelateerd aan de kwaliteit een scherpe prijsstelling.

Technische Specificaties 
Lengte o.a.:7,90 m.
Breedte:2,81 m.
Diepgang:0,50 m.
Doorvaarthoogte2,40 m.
Motorisering:150tot 200 PK.
Prijs bij introductie:€ 35.000,- zonder motor
Meer info:www.boatland.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Laurens Koster
Laurens Kosterhttps://boottesten.nl
Vanuit zijn voorliefde voor watersport begon Laurens in 2000 met een webwinkel voor watersport-accessoires. Dat was in een tijd waarin E-Commerce nog in de kinderschoenen stond. Naast het pionieren in online verkoop ontwikkelde hij zich verder in het creëren van websites, zowel voor zichzelf als voor anderen. Rond die tijd begon hij ook met het maken van redactionele teksten voor Boten.nl Magazine, Boatshop24 Magazine en later BotenteKoop Magazine. Het schrijven van pakkende artikelen met excellent beeldmateriaal is zijn hoofdactiviteit geworden. Sindsdien heeft hij vele boten getest, bedrijven gerecenseerd en mooie watersport-merken beschreven.
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site