Nieuwe Yamaha Producten 2023

spot_img

Yamaha Motor is al 65 jaar een van de sterkste merken in de watersport. Elk jaar brengt het immense Japanse bedrijf, ooit begonnen met het bouwen van muziekinstrumenten, nieuwe en innovatieve producten voor de watersport uit. In de Port Camargue, in het zuiden van Frankrijk, presenteerde Yamaha de nieuwste motoren en afmeer-hulpsystemen.

Klik HIER om direct naar de video te gaan

Zware jongens

Wat betreft de nieuwe motoren gaat het om de zware jongens, zoals de nieuwe XTO 450, een motor uit het zogenaamde premium segment. Deze motor is een upgrade van het oude Yamaha topmodel, de XTO 425, een imposante V8 met dubbele bovenliggende nokkenassen en vier kleppen per cilinder. Het lukte de ingenieurs om liefst 25 pk meer uit dit V8 blok te halen. Bijzonder van deze motor is de geïntegreerde stuurcilinder. Die ziet er mooi uit en maakt het stuursysteem van de motor minder kwetsbaar. Ook is deze veel gemakkelijke te installeren met als gevolg een moderne en cleane installatie aan de spiegel.

Laadvermogen

Er zijn een paar nieuw eigenschappen aan de XTO 450 toegevoegd. Zo is er optioneel een lampje aan de achterkant van de motor, dat gaat branden om aan te geven dat de propeller draait. Verder zijn de letters van de typeaanduiding niet meer vlak, maar zijn het zogenaamde 3D graphics. Het zijn simpele details, belangrijker is dat de motor veel soepeler inschakelt en een enorm toegenomen laadvermogen van 96A heeft. Dat maakt het mogelijk dat er bij een dubbele installatie geen generator meer aan boord nodig is om bv een Seakeeper en/of een airco-installatie op te laten draaien. Bij het laden wordt altijd prioriteit gegeven aan het op spanning houden van de startaccu. Net als de V6 motoren vorig jaar kreeg de V8 nu ook het ‘Total Tilt’ systeem. Door twee korte drukken op de trim-knop breng je de motor(en) in een keer totaal omhoog uit het water.

Geïntegreerde stuurcilinder

Behalve de topmodellen van 400 en 450 pk kwam Yamaha ook met een upgrade van de F150 en de F200. Deze modellen zijn er in drie verschillende besturingsvarianten. Optie C is de min of meer conventionele variant. Deze heeft achter het stuurwiel een hydraulische stuurpomp die de nieuwe, in de motor geïntegreerde hydraulische cilinder in beweging kan brengen. In deze optie wordt gebruik gemaakt van een conventionele mechanische gashendel. Bij optie B is het stuursysteem hetzelfde als bij optie B, maar hier is de nieuwe ‘Drive by Wire’ gashendel aan gekoppeld. Deze maakt deel uit van het Helm Master Ex systeem. Dat systeem kreeg een enorm pakket extra functies en mogelijkheden.  

Levels

Nieuw in het Helm Master systeem zijn de vernieuwde gashendel waarop je ook de ‘power’ kunt inschakelen en de motoren starten. Het extra startpaneel is hiermee dus overbodig. De gashendel heeft LED verlichting die van kleur verandert als de functie verandert. Verder kun je een aantal handige schakelingen maken, die horen bij het zogenaamde Helm Master level 1. De meest uitgebreide variant wordt Optie A genoemd. Hierbij maak je bij de F150 en F200 gebruik van de in de motor geïntegreerde elektro hydraulische besturing, maar verloopt ook het sturen elektronisch, dus via een datakabel. De XTO is volledig elektrisch bestuurd, dus zonder hydrauliek. Met elektronische besturing kun je het Helm Master EX systeem allerlei bijzondere verrichtingen van level 2,3 en 4 laten doen. Een er van is autopilot, dat is nog niet zo bijzonder, maar je kunt de boot ook automatisch een uitgezette route (track) laten volgen.

Nieuwe functies

Andere functies van de pientere gashendel zijn Speed control, waarbij je rond een ingestelde stand van de gashendel de snelheid met een druk op de knop in kleine stappen omhoog of omlaag kan brengen. In de Port Camargue, waar je max 5 knopen mag varen en dat soms wel twee kilometer lang moet volhouden is het ideaal om de snelheid als een ‘cruise control’ vast te zetten en in kleine stappen aan te kunnen passen. Trim assist zorgt ervoor dat de motor automatisch trimt bij vaste toerentallen. Met het gebruik van de trim-knop is deze functie direct te overrulen, bijvoorbeeld als je een snelle bocht wil maken.

Stay, drift & fish

Als je de Staypoint knop indrukt blijft de boot op de plek liggen. De motoren zorgen ervoor dat je virtueel afgemeerd ligt binnen een straal van -naar keuze- 1,5, 3 of 6 meter van de plek waar je het systeem hebt ingeschakeld. Bij de kortste instelling van max 1,5 meter wordt het systeem zwaar op de proef gesteld, maar merk je direct hoe soepel de motoren inschakelen. Een andere instelling is Drift Point, waarbij de boeg in dezelfde richting blijft, maar de boot wel met de wind mee kan ‘verlijeren’. Tenslotte is er Fish Point, waarbij de spiegel van de boot in dezelfde richting blijft, zodat de hengelsporters achterop de vis gemakkelijk kunnen volgen.

Vetus en Yamaha

Het Helm Master EX Systeem is nu ook te koppelen aan een Vetus boegschroef. Voor kleinere boten is een extra boegschroef nauwelijks de moeite waard, maar op de grotere modellen verbeter je de manoeuvreerbaarheid enorm. Als je de joystick gebruikt met een dubbele installatie ligt het draaipunt van de boot bij de spiegel. Maar voeg je een boegschroef toe, dan komt het draaipunt in het midden van de boot te liggen. Vooral bij sterke stroom of zijwind is dat een enorm pluspunt. Tijdens het testen van een dergelijke installatie is opvallend dat het proportionele boegschroef-systeem uitstekend aansluit op de soepele bewegingen van de motor. Het geluid van de motoren en de boegschroef is beperkt en zeker niet storend. Bovendien is de boot op de millimeter precies te controleren.

Camargue

Wij testen de nieuwe motoren en het Helm Master EX systeem op verschillende boten. We begonnen onze testreeks met de White Shark 28 met een dubbele installatie van de F200 en koppeling met het Helm Master systeem. Daarvan testten we de functies van stay point en fish point uit. Vervolgens trokken we naar het onrustige water van de Middellandse Zee, pal voor de imposante Port Camargue. Met meer dan 8000 pleziervaartuigen is dit een van de grootste jachthavens van Europa. Buiten zorgde een dikke wind van 20 knopen voor golven van 1-2 meter en dan is het testen van de topsnelheid onmogelijk. Met ongeveer 4200 toeren konden we korte runs met een snelheid van rond de 30 knopen maken. Dan merk je de power en de souplesse van deze nieuwe viercilinders.

Prestaties

Beide buitenboordmotoren zijn 2,8 liter, 4-cilinder DOHC-blokken met 16-kleppen voor een betere luchtstroom om het vermogen en de snelheid te verhogen. Dat maakt de F200 een compacte, 227 kilo zware motor met een bijzonder efficiënt brandstofverbruik. Vanwege de harde wind konden we niet voluit varen, maar waren we toch onder de indruk van de prestaties van de nieuwe F200 motoren. Op de dik 3,5 ton zware boot kwamen we bij 5000 toeren tot 36 knopen. Kruissnelheid werd vastgesteld op 22,6 knopen bij 3500 toeren. Dan bedraagt het verbruik ongeveer 0,6 liter per mijl. Ook de Invictus Capoforte FX 270 had een dubbele F200 installatie aan de spiegel. Deze sierlijke Italiaanse boot blinkt uit in comfortabel varen in een elegante sfeer. De gemeten topsnelheid bedraagt 43 knopen en de cruise-snelheid is 22,8 knopen bij 3500 toeren en een verbruik van 0,5 liter per nautisch mijl.

Onervaren

Vervolgens was het zwaardere werk aan de beurt met de Lomac 12.5. Deze RIB was uitgerust met een dubbele installatie van de nieuwe XTO 450. De Lomac is een luxe, 12,5 meter lange Extra Large RIB. Met de ingebouwde boegschroef kun je het manoeuvreren op deze kostbare Rib toch aan de meest onervaren stuurlui overlaten, want het systeem werkt direct en volkomen intuïtief. Op volle zee veerde de Rib door de anderhalve meter hoge golven en deed het voorkomen alsof er nauwelijks oneffenheden op het water te merken waren. De acceleratie is fenomenaal, want binnen tien tellen bereiken we 30 knopen. In theorie haalt de Lomac een top van 53 knopen. Fijn is ook dat de motoren bij alle manoeuvres zeer gladjes in- en uit schakelen.

Buitencategorie

Een bijzondere ervaring was het topmodel op het evenement. We hebben het dan over de Capelli Tempest 44, een overtreffende trap van alle RIB’s uit de buitencategorie. Om deze RIB met driemaal F450 aan de spiegel aan te schaffen zul je diep in de buidel moeten tasten. We schatten dat je aan een miljoen euro net genoeg hebt. Ook deze RIB lijkt geen last te hebben van de lastige omstandigheden. In de proefsessies was door Yamaha al 54,9 knopen als top genoteerd, wij hielden het in de stormachtige baai bij 50 knopen voor gezien. We noteerden 9 tellen van 0-30 knopen, een brandstofverbruik van 5 liter per zeemijl op kruissnelheid. Dan vaar je bijna 30 knopen, omgerekend 55 km/u.

Het varen op de winderige zomerdag met de nieuwe Yamaha’s voelt aan als een zondagmiddag-wandeling door het park. Je vaart in stijl, relaxed en met de nadruk op comfort. En dat is precies waar de nieuwe Yamaha motoren en systemen op zijn gericht, betrouwbaar comfort en excellent vaargemak. Meer informatie van Yamaha vind je HIER

Deze informatie is ook gedeeld met Watersport-TV

MotorYamaha F 200Yamaha F 450
pk / kW200 / 147450 / 331
cilinderinhoud2785 cc5559 cc
Configuratie4 cil in lijn, 16 kleppen, DOHCV8 (60 gr) DOHC met VCT
Gewicht227 kg457 kg
Ratio1,861,79

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site