XO-Boats DFNDR 9: Veelzijdig terreinvaartuig

spot_img
XO DFNDR 9

All weather boot

De boottest van de XO-Boats DFNDR 9 is uitgevoerd in mei 2022. Genoemde prijzen zijn uit die periode. De video staat onder de technische specificaties.

Als je boswachter bent of gewoon een liefhebber van de natuur, ga je er graag op uit. Maar je weet dat je altijd kunt worden overvallen door plotselinge verslechtering van de terreincondities of het weer. Dan wil je een vervoermiddel dat alles omstandigheden aan kan. Zoals de XO DFNDR 9.

Geen wielen

Op de weg kiezen mensen dan een terreinvoertuig zoals een Landrover of een Landrcruiser. De XO-Boats DFNDR 9 is eigenlijk ook een veelzijdig terreinvoertuig, maar dan zonder wielen. De naam DFNDR is een knipoog naar de legendarische terreinwagen en de toevoeging 9 slaat op de lengte, ongeveer 9 meter. De DFNDR 9 is net als de andere XO-boats aan de buitenkant vervaardigd van zeewaterbestendig aluminium. Binnen de aluminium romp is een polyester binnenschaal. Samen levert dat een ijzersterke, superstijve combinatie op, waarmee je vrijwel elke zee aan kan.

De DFNDR oogt stoer als Schwarzenegger, maar vaart comfortabel als een donzen dekbed. De vloer is belegd met schuim, dat is stevig maar toch zacht. Je ziet dat deze boot voor frequent gebruik is ontworpen. Zo kreeg de XO-Boats DFNDR 9 een nieuw onderwaterschip, achter iets breder en met iets minder deadrise. Voor de kenners, de deadrise is de hellingshoek van het onderwaterschip bij de spiegel. Op de XO is deze 22 graden, optimaal voor gebruik op een woelige zee.

XO DFNDR 9

Canvas

Het karakter van de XO-Boats DFNDR 9 wordt benadrukt door de dikke rubberen stootlijst om de boot. In de basis is het een center consoleboot, maar met een 100 % transparante kajuit over de stuurconsole. Door het grote glasoppervlak heb je altijd zicht op je omgeving. Wij testten de stoere open versie met canvas zij- en achterdelen, maar er is ook een versie met dichte kajuit en schuifdeuren.  Op een boot in deze klasse kun je net als in de autowereld heel veel keuzes maken. Daarom is er op de site xoboats.nl een tool, waarmee je de XO-Boats DFNDR 9 helemaal naar eigen smaal kunt configureren met keuzes voor kleur, motoren, navigatiemiddelen of andere uitrustingen. Uiteraard is deze XO trailerbaar. Het vermelden waard is het uitstekende polyesterwerk. Deze DFNDR heeft verder mooie matzwart gepoedercoate relingen.

Degelijkheid troef

De indeling is over het algemeen goed. Alleen zou een zwemladder in een cassette logischer zijn dan een zwemtrap over de rubber stootrand. De gele bank is opvallend en biedt een comfortabele zit. In de verschansing zijn diepe bakken voor de fenders en de lijnen. Ander opvallend detail in de verschansing is een blusopening voor de brandstoftank. Degelijkheid is overal troef. De tafel in de kuip is klapbaar, zodat je de doorloop ruim kunt houden. De canvas zij- en achterflappen in de kajuit zijn oprolbaar maar ook gemakkelijk weg te halen. Om vrijwel open te varen is er een (optioneel) groot elektrisch schuifdak. De passage over de gangboorden naar het voordek is ruim. Daar is een ankerluik in twee delen. je kunt daar lekker zitten op de ankerkluis. Nergens zijn er scherpe delen waaraan je je zou kunnen verwonden.

XO DFNDR 9

Geveerde stoelen

Briljant is de mogelijkheid om de achterbank in de kajuit om te keren en zo een gezellig zitje buiten rond een tafel te maken. Door de degelijk van het systeem vergt het omklappen enige handigheid. In de cabine zijn twee dikke geveerde XO-stoelen die uitstekend voldoen. Bij XO gaan veiligheid en ergonomie hand in hand. Zo is het stuurwiel kantelbaar, is er een lichte voetensteun en zijn de ruitenwissers standaard. Ook is de mooie beugel ter bescherming van de gashendel een opvallend praktisch detail. Alleen ontbreekt naast de stuurpositie de voetensteun voor de meevarende passagier. Op de testboot heeft de stuurman twee Simrad schermen en veel navigatiemiddelen zoals radar tot de beschikking. Alles is mooi strak ontworpen en ergonomisch goed geïnstalleerd.

Scandinavisch

Voorin de XO-Boats DFNDR 9 is een fijne ruime en lichte kajuit met separate toiletruimte. De kajuit is weliswaar laag met pakweg 1,55 m stahoogte, maar als je het voorste deel van het kajuitdak opent is de ruimte mooi licht en luchtig, Fijn is ook dat je zo vanaf het voordek de kajuit in kunt. Er is een breed tweepersoonsbed en onder voordek heb je voldoende ruimte voor de voeten. Er is een mooie natte ruimte en dat verwacht je niet zo snel op zo’n boot. Maar dit is een typisch Scandinavische boot, waar mensen voor het weekend mee naar hun eiland varen. Op de eilanden zonder elektriciteit en stromend water vervult de natte ruimte op de boot vaak een belangrijke rol.

Capriolen

De motoren zijn dicht bij elkaar geplaatst, wat voor het vaargedrag en de ruimte achterop positief is. De mantelbuizen en de communicatieslangen naar de motor zijn prachtig via een rvs-verbindingsstuk gekoppeld aan het binnenste van de boot. De geteste boot is voorzien van 2 x 3,4 liter Mercury Fourstroke 225 pk motoren, soepele, maar ook lichte V-zessen. Uiteraard heb je ook andere motorkeuzes, zoals uitvoering met een enkele 300pk of 400 pk Mercury Verado motor.

Klappers

De geteste combinatie haalde op ondiep water een topsnelheid van 45,9 knopen, bijna 90 km/uur. Op topsnelheid is de XO-Boats DFNDR 9 nog steeds uitstekend door en over golven te dirigeren, zonder dat je enorme klappers maakt. Bij capriolen door de golven voel je de klasse van deze boot, deze is super-stijf en snijdt dankzij een perfect onderwaterschip gemakkelijk door de golven. Het verbruik op topsnelheid is 70 liter per uur per motor. Vaar je stationair, 700 toeren, dan heb je een snelheid van 4,5 knopen en is het verbruik slechts 1 liter per uur per motor.

Navy Seal

De XO-Boats DFNDR 9 ademt een echte Navy Seal sfeer, stoer, onverbiddelijk en onverslaanbaar. Het is een degelijke, veilige en snelle gooi- en- smijt- boot, gebouwd voor professioneel gebruik. Maar je kunt de DFNDR ook uitstekend hobbymatig varen. Langzaam varend heb je alle comfort en als je de ruimte hebt, kun je het gas volledig opentrekken. Dat maakt de boot ideaal voor mensen die snel even naar de Wadden willen om er te vissen of gewoon om daar alleen een visje te eten. Deze stoere rakker is ook geschikt als chaseboot bij een groot jacht. Als andere boten in de haven blijven vaar je met een XO juist uit. Dat kan met deze XO 9 DFNDR vanaf €139.453. Verkrijgbaar bij XO Boats in Naarden en Reineman Watersport in Sneek

XO DFNDR 9

Technische gegevens XO-boats DFNDR 9

TECHSPECSXO-boats DFNDR 9
Lengte o.a. (m.)8,75
Breedte (m.)2,60
Diepgang (m.)0,90
CE-OntwerpcategorieB
Motor pk (kW)2 x 225 / 400 pk
Waterverplaatsing: (kilo)2450 ex motoren
Vanaf-prijs (incl. btw)€ 139.453 (met 300 pk)
Meer info:www.xoboats.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site