Nieuwe Mercury Verado V10 op Lake X

spot_img

Epco Ongering van Boottesten.nl en Watersport-tv.nl reisde naar Lake X in Florida om de nieuwe Mercury Verado V10 motoren uit te proberen. Het bijzondere testwater van de Brunswick Corporation heeft een magische klank in de geschiedenis van de buitenboordmotoren. Met de nieuwe V10 motoren van 350 en 400 pk wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de fabrieksgeheimen rond Lake X.

Klik HIER om direct naar de video te gaan.

De iconische uitkijktoren bij het Brunswick Test Center aan Lake X

Krokodillen

De naam klinkt al spannend: Lake X. Aan en op het meer dat eigenlijk Lake Conlin heet, ligt Brunswick’s supergeheime testcentrum. Brunswick Corporation is de grootste boot- en motoren-bouwer ter wereld. Het van slangen en krokodillen vergeven meer in het midden van het moerassige Florida, werd in 1957 gekocht door Carl Kiekhaefer, de oprichter van Mercury Marine. De visionair had een plan voor het meer dat hij als Lake X aanduidde. Kiekhaefer zag het complex met een paar grote gebouwen aan een 5 km lang meer als de ideale testlocatie voor zijn producten. Zoals de nieuwe Mercury Verado V10.

De iconische uitkijktoren bij het Brunswick testcenter aan Lake X

Competitie

In het midden en einde van de vijftiger jaren was de competitie tussen fabrikanten van buitenboordmotoren fel. De strijd om de beste outboards werd op het water gestreden in wedstrijden, waarin Johnson, Evinrude en Mercury de hoofdrol speelden. Op Lake X had Mercury de kans om uitgebreid nieuwe modellen en racemotoren te testen. In 1957 was betrouwbaarheid in de tweetakt periode van buitenboordmotoren een belangrijke eigenschap. Daarin wilde Mercury een belangrijke slag maken.

Operation Atlas

Zo werd Operation Atlas opgezet, waarin twee boten volcontinue werden belast tijdens een tocht om de wereld. Alleen zouden de 40.000 kilometer niet rond de wereld, maar aan één stuk op Lake X worden gevaren. Ruim 34 dagen voeren in 1957 twee boten met de Mercury Mark 75 tweetaktmotoren onafgebroken met een snelheid van rond de 48 km/u over het meer. Wisselen van piloten en brandstof tanken gebeurde varend op het water. Het project werd een eclatant succes, want de motoren haalden ongeschonden de eindstreep. De naam van Mercury motoren als snel en betrouwbaar werd voor de hele wereld gevestigd.

Elektrisch

Ook in 2022 wordt Lake X nog altijd gebruikt voor testvaarten en mediapresentaties. Dit najaar stonden er veel nieuwe ontwikkelingen op het programma. In de eerste plaats waren er de nieuwe Mercury Verado V10 motoren. Er lagen meerdere boten klaar met enkele, dubbele, drie of zelfs vier V10 motoren aan de spiegel. Verder werd getoond hoe Mercury met de Avator serie als moderne onderneming werkt aan de elektrische voortstuwing van boten.

Nieuwe Mercury Verado V10

Ook toonde Brunswick ontwikkelingen die mogelijk werden door de samenwerking in het Fathom boordstroom-systeem van elektrische dochterbedrijven zoals Mastervolt en C zone. Tenslotte demonstreerde het bedrijf het pas ontwikkelde self-docking systeem. En… er was de introductie van de nieuwe Searay 260 SLX in drie verschillende varianten: Inboard, outboard en als wakesurf boot met een voorwaarts gerichte sterndrive. Na vijf jaar ontwikkeling was het opvallendste nieuws toch de introductie van de nieuwe Mercury Verado V10 motoren.

Soepel

De nieuwe Mercury 5,7 liter Verado V10 motoren maken de lijn middelgrote en grote Verado’s compleet. De V10 introductie betekent dat de V-lijn nu bestaat uit V6 motoren van 175, 200 en 225 pk, Verado V8 motoren van 250 en 300 pk, Verado V10 van 350 en 400 pk en de befaamde Verado V12 van 600 pk. Belangrijkste kenmerk van V10 motoren is dat ze ongelofelijk soepel en gebalanceerd lopen. Daardoor hebben ze nauwelijks tot geen trillingen en zijn flink stiller dan andere motoren met een vergelijkbaar vermogen. De nieuwe V10 motoren wegen 316 kg en zijn daarmee veruit de lichtste in hun klasse.

Natuurlijke aanzuiging

Door het slanke ontwerp zijn de motoren in meervoudige toepassing op een beperkte afstand van slechts 26 inch van elkaar te plaatsen. Dit is net als bij de Mercury V8 motoren en het betekent dat deze krachtige V10’s gemakkelijk in twee-, drie- of viervoudige uitvoering aan de spiegels van moderne boten te plaatsen zijn. De nieuwe Verado V10 motoren zijn de eerste V10’s met natuurlijke aanzuiging in een buitenboord toepassing. De cilinderinhoud is met 5,7 liter fors te noemen. Het ontwerp met vier nokkenassen is geoptimaliseerd voor snelheid en acceleratie.

Opladen

De 150 A dynamo laadt de accu’s aan boord snel op, maar er is meer mogelijk. De nieuwe blokken zijn optioneel te leveren met een dynamo die 48 V kan leveren. Door de hoog voltage output is deze naadloos te koppelen aan het Navico Fathom e-Power System. Het is het resultaat van de samenwerking van een aantal Brunswick dochterondernemingen die in boordstroom zijn gespecialiseerd. Navico, Mastervolt, C-zone en andere dochters ontwikkelden het Fathom geïntegreerde hulpstroom beheersysteem met als basis een Lithium accu. Door de combinatie van hoog voltage laadstroom, laadstroom regulatoren en omvormers is met een grote Lithium batterij in principe aan boord geen generator meer nodig. Op kleinere boten worden generatoren vooral veel toegepast om een gyro stabilisatie systeem te kunnen laten draaien. Als je geen generator meer nodig hebt scheelt dat veel geld, brandstof en geluid.

De 150A Dynamo kan met 48V laden.

Euro 95

Het onderwaterhuis van de nieuwe Mercury Verado V10 motoren is slank zodat het water gemakkelijk kan aanstromen. Het brandstofverbruik is daardoor minimaal. Verder is er een nieuwe Revolution X schroef, die met grotere diameter en bredere bladen mooi bij de V10 Verado’s past. De machines leveren volwaardige prestaties op standaard brandstof (95 RON). Ook hebben ze brandstof besparende technologieën zoals een gesloten brandstofsysteem met zuinige verbranding (lean burn) en Advanced Range Optimization (ARO).

Lekker door de golven

Een andere techniek spitst zich toe op het handhaven van het motortoerental onder veranderde belasting of omstandigheden. Dat maakt onder meer het varen in en door hoge golven gemakkelijker, want als je door een golf schiet kan het toerental ineens omhoogschieten of juist ineens omlaag als je voluit de golf in vaart. De computer in de motor zorgt voor een veel stabieler toerental. Adaptive Speed Control Transient Spark Technology (ASCTST) past het ontstekingsmoment elektronisch aan voor een optimaal vermogen in het lage toeren bereik.

Onderhoud

De Verado V10 motoren zijn te koppelen aan Mercury’s nieuwe elektrische stuursysteem voor boten met meerdere buitenboordmotoren. Dit biedt een verbeterde stuur-respons, gemakkelijker installatie en verlaging van het energieverbruik met meer dan 50%. Naast het slanke design is ook aandacht besteed aan gemakkelijke service-voorzieningen. Boven op de kap is een klepje waaronder je olie kunt peilen en bijvullen. Ook het verwijderen van de kap is eenvoudig. Door het lichte gewicht is de kap makkelijk van het blok te tillen.

Trillingsarm

Bij de test bleek onder verschillende omstandigheden dat de Mercury Verado V10 motoren soepel inschakelen en inderdaad zonder merkbare trillingen lopen. Het geluidsniveau is laag en dat komt mede omdat het bekende waterstraaltje ontbreekt. Bij metingen op stationair niveau bleek de waterstraal het meeste geluid te produceren. Dit straaltje is met de moderne techniek echt niet meer nodig. Mocht de koeling of een ander systeem niet op het juiste niveau functioneren, dan word je sowieso direct gewaarschuwd. De ‘macho-klep’ in het uitlaatsysteem is vanaf het dashboard te openen om de motor luider te laten klinken. Dat hoor je overigens vooral als je achter de motor bent.

Duizelingwekkend

We hebben de nieuwe Mercury Verado V10’s in meerdere configuraties kunnen uitproberen. Mercury publiceert zelf ook alle eigen testdata, zodat je die kunt vergelijken met de eigen performance. Met de Scout 355 LXF was onze hoogst gemeten snelheid met drie 350 pk V10’s aan de spiegel dik honderd kilometer per uur. Dat is duizelingwekkend snel. Met de single 400 pk V10 op de Boston Whaler 280 Dauntless noteerden we een top van dik 80 km/u en een fabelachtige acceleratie van 0-50 km/u in slechts 8 seconden. Het meest hebben we mogen testen met de nieuwe SeaRay 260 SLX. Deze Runabout is in diverse uitvoeringen uitgebreid getest en dat is binnenkort op deze site te zien. We verklappen vast wat resultaten.

Tiencilinder

Waar Mercury 86 km/u als topsnelheid noteerde, haalden wij met zes man aan boord op ruig water toch nog 83,5 km/u. Bij 6300 toeren is de motor zeker niet stil, maar overstemt nauwelijks het geweld van het water tegen de romp. Mooi is dat de Mercury Verado V10 ook in het midden-bereik van het toerental fijn accelereert. Bij de kruissnelheid (4000 toeren) van 53 kilometer per uur verbruikt de motor net geen 50 liter per uur. Wil je harder, dan reageert de tiencilinder direct en alert op het tikje tegen de gashendel en de SeaRay versnelt vrijwel lineair door naar 80 km/u. De motor fluit bij zo’n test relaxed als tijdens een zondagmiddag-wandeling in de zon. Buitenboordmotor-techniek is met de nieuwe V10 motoren weer verder geëvolueerd. Precies wat Carl Kiekhaefer voor ogen had op Lake X.

Meer info op de website van Mercury Marine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site