Zuidwestersloep 550: Elektrisch te huur

spot_img

Voor mensen zonder eigen bootje is het fijn dat er in ons land veel verhuurbedrijven zijn die boten van verschillende grootte en prijs aanbieden. De laatste tijd zijn vooral de verhuurders van elektrische sloepjes in opkomst. Wij testten de Zuidwestersloep 550 van een verhuurder met een snelgroeiend netwerk: Greenjoy.

x

Virtuele werkelijkheid

Wie bij Greenjoy een boot huurt, stapt de wereld van de virtuele werkelijkheid binnen. Aan het hele verhuur-proces komt nauwelijks een mens te pas, vrijwel alles gaat via internet. Op de locaties in Haarlem, Leeuwarden, Utrecht en Loosdrecht liggen Zuidwestersloep 550 bootjes klaar. Op de website bepaal je wanneer en waar je wil gaan varen. Zodra de betaling via Ideal of creditcard binnen is kan de sloep na telefonische aanmelding op afstand door de verhuurder worden aangezet. En na het varen meld je de boot weer telefonisch af.

Hufterproof

Via de GPS aan boord en de aansluiting van de walstroomkabel kan de verhuurder precies zien waar de boten zich bevinden. De prijzen variëren van €45 tot € 80 voor de minimum verhuur-tijd van twee uur. Er geldt een borg van €150 en een eigen risico van € 250.  Voor de huurders is geen keuze uit verschillende modellen. Alle boten zijn van het type Zuidwestersloep 550, aluminium hufterproof sloepjes met een draaibare elektrische podmotor.

Botsproof

De neus van het sloepje wordt ontsierd door een dikke zwarte stootlijst en ook aan de zijkant is een dergelijke bots-voorziening aangebracht. Bovendien laat de enorme sticker op de boot er geen misverstand over bestaan dat dit een huursloep is. Niet iedereen zal dit fijn vinden, maar voor hen zijn bij andere verhuurders tal van andere mogelijkheden. En de rondvaartboten weten waar ze voor uit moeten kijken, want een vaarinstructie is alleen virtueel te volgen. Gelukkig is het varen met de Zuidwestersloep supersimpel en kan het model bestand tegen een stootje.

x

Geen comfort

Aan boord is plek voor zes volwassenen en de constructie is degelijk uitgevoerd. Een nadeel is dat de sloepjes nauwelijks comfort bieden. Er zijn geen rugleuningen bij de banken en op zonnige dagen zorgt de zwarte bekleding, samen met het blinkende aluminium van de romp en de traanplaat vloer, voor een overdosis warmte. Daarentegen voelen de banken op koude dagen weer warm aan. Er is nauwelijks opbergruimte maar dat is voor een huurboot geen probleem. Het brengt je zonder poespas naar je bestemming.

x

Begrensd

De Greenjoy boten worden elektrisch aangedreven. Aan boord is 19kWh aan energie in natte tractie accu’s. Dat is meer dan voldoende om een hele dag volgas te varen, maar de boten zijn dan ook begrensd op 6-7 km/u. Je moet er dus wel tegen kunnen dat de andere boten je links en rechts voorbijvaren. Fijn is dat ze nauwelijks geluid maken en door de draaibare aandrijving gemakkelijk te sturen zijn. Wel moet je bedenken dat je niet met een roer stuurt maar met de aandrijving,. Dat betekent dat je alleen van richting kunt veranderen als je een beetje gas geeft. Achteruitvaren is super eenvoudig en door de lage snelheid is de kans op schade zelfs bij een beginnende schipper minimaal.

Simpel

Voor een paar uurtjes varen is het fijn om gemakkelijk via internet een simpel elektrisch sloepje zoals de Zuidwestersloep 550 te huren. Wil je een bootje voor een langere periode, dan zijn er tal van comfortabeler alternatieven op de markt.

Disclaimer

De boottest van de Greenjoy / Zuidwestersloep 550 is uitgevoerd in 2015 en delen van deze test kunnen eerder in andere media zijn gepubliceerd. Alle genoemde specificaties, prijzen en uitvoeringen zijn van het moment van testen. Kijk daarom voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de producent of dealer. Zie hiervoor het infoblok onder deze test.

Cijfer: 6,9

x

Scorebord:

Constructie****
Comfort & Ruimte**
Ergonomie**
Afwerking***
Vaareigenschappen****
Prijs/ Kwaliteit***

Technische Specificaties Zuidwestersloep 550

Lengte over alles: 5.50 meter
Breedte: 2.20 meter
Diepgang: 0.50 meter
Gewicht: 580 kilo
Doorvaarthoogte: 100 cm
Motor: Kräutler 2,4 kW podmotor
Huurprijs van € 45- €80 per twee uur, borg €150, eigen risico € 250.
Aanschafprijs vanaf: ca. € 16.800
Meer info: www.greenjoy.nl
www.zuidwestersloep.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site