COLUMN: Codewoorden

spot_img

Het is een geestelijke erfenis van mijn vader, denk ik, maar aan boord van een jacht noem ik alles bij de nautische termen. Praat op schepen nooit van ´slaapkamer, maar over ´hut´, spreek niet over ´bed´, maar over ´kooi´, noem de plek waar je eten klaarmaakt nooit keuken, maar kombuis.

Dit is een hut en geen slaapkamer

Het gebruik van de nautische terminologie aan boord was bij ons aan boord zo dwingend, dat ik me schaamde voor meevarende vriendjes, die deze taal niet beheersten. Die het hadden over een ‘touwtje’ in plaats van een lijn, een landvast, een schoot of een val.

Schoten en andere lijnen

Onderscheid

De nautische taal en alle ongeschreven regels vormden voor mij een geheime code, waarmee je echte zeebonken kon onderscheiden van de vermaledijde ´zoetwatermatrozen´. De regels hadden vaak te maken met veiligheid en de termen met heldere communicatie, en wie kan daar nou tegen zijn? Daarom hou ik me nog altijd vast aan de regels die mijn vader me heeft bijgebracht. En spreek ik met liefde nog altijd zijn scheepstaal.

Een hut met twee kooien

Buskruit

Een van de allermooiste woorden die ik graag bezig, wordt gebruikt voor het eet- en drinkgerei aan boord: ‘kommaliewant’. Een woord dat ruikt naar teer en buskruit, naar haring en scheepsbeschuit. “Schat, we krijgen wat golven. Wil je het kommaliewant en de iPad zeevast opbergen?” Van zulke conversaties word ik vrolijk.  

Het kommaliewant staat op het aanrecht in de kombuis

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site