Katachtig design: Flynt 756

spot_img

Na de introductie van de spectaculaire Flynt 956 verraste bouwer Robert-Jan Sanders opnieuw met een snel, on-Nederlands jacht. Dit keer werd de compacte, oogstrelende 756 ook genomineerd voor de Motorboot van het Jaar Innovatieprijs 2023.

2

Scandinavisch-Italiaans

De eerste Flynt, de Flynt 956 werd een paar jaar geleden geïntroduceerd als een snel polyester kajuitjacht met Italiaanse uitstraling en een Scandinavisch afwerkingsniveau. De boot had tal van verrassende designdetails, die de Flynt een lust voor het oog maakte. Die Scandinavisch- Italiaanse lijn is met de compacte 756 doorgezet. Deze door Vripack ontworpen sportboot heeft eveneens een zogenaamd ‘sculpted’ romp, waarin alle 3D gevormde lijnen het ‘speedy’ karakter van de boot lijken te versterken. De diepe V-romp is gemaakt van een sandwich met een 20 mm dikke schuim tussenlaag. Dat maakt de Flynt licht en toch sterk.

1

Roofdier

Deze Flynt is echter geen kajuitjacht, maar een bowrider, waarbij in de boeg plek is voor twee languit of vier rechtop zittende opvarenden. De rvs ‘grille’ in de boeg geeft het aanzien van een grijnzend gebit van een naderend roofdier. De zeeg versterkt deze associatie met een opduikende haai. En van welke hoek uit je de boot ook bekijkt, telkens word je verrast met een ander perspectief en nieuwe prachtige details. De boot is gespoten in een metallic hemelsblauwe kleur en ook onderdelen zoals de luidsprekers kregen deze kleur. Dat maakt dat dit jacht een luxueuze uitstraling als van een supercar krijgt.

Beschermd

Direct achter het voorste zitgedeelte begint de lage, naar achteren doorlopende ruit, die rond de diepe kuip alle inzittenden beschermt tegen wind en water. Het dashboard en de stuurpositie zijn aan stuurboord. Daar vind je twee mooie grote schermen en een groot aantal vlakke knoppen. De stuurstoel is een perfect steun gevende Recaro sportstoel. Alle bedieningsmiddelen zitten op de ergonomisch goede plek. De stuurbank is lekker breed.

Aan bakboord is een spoelbak boven een koelkast. Meer naar achter is een bank die als uitkijk bij waterski kan worden gebruikt. De kuip wordt omsloten door een beweegbare rugleuning op de achterbank. Naar achter geklapt biedt die steun aan de mensen in de kuip. Naar voren geklapt ontstaat een mooie leuning voor de mensen op het riante zonnedek achterop.

Verado

Achterop prijkt, pal voor de motor, een hoge skipaal. De motor zelf is relatief ver naar voren tussen twee delen van het zwemplateau geplaatst. Voor de motorisering is keuze uit Mercury motoren tussen 150 en 400 pk. Op het geteste jacht was gekozen voor de grootste motor, een Mercury Verado V10 met een power van 400 pk aan de schroefas. (https://boottesten.nl/nieuwe-mercury-verado-v10-op-lake-x/ ) Met een gewicht van 316 kilo en een power -to-weight ratio van 0,79 is deze 5,7 liter V10 de lichtste motor in deze klasse. Mede door de twee rijen van vijf cilinders in een hoek bvan 55 graden onderscheidt deze Amerikaanse krachtpatser zich door opmerkelijk soepele vaarkarakteristieken. Op een boot van 2400 kilo zoals de trailerbare Flynt 756 maakt het motorgewicht veel uit voor de prestaties. Bij de testrit werd daar dan ook veel van verwacht.

Katachtig

De juryleden werden niet teleurgesteld. Dankzij de stille en soepele motor is het korte manoeuvreerwerk in de haven probleemloos uit te voeren. De Flynt accelereert katachtig en is binnen een paar tellen in plané. Dankzij de soepele motor is het ook goed mogelijk om vanuit de midden-range vanaf ongeveer 4000 toeren snel verder te accelereren.  De Flynt vaart stabiel en is gemakkelijk te controleren. Spectaculair is het snelle bochtenwerk, waarbij je de boot vrijwel diagonaal liggend nog altijd goed kunt controleren.

4

Onderscheidend

De top werd geklokt op 47,5 knopen, 88 km per uur. Daarbij moet worden vermeld dat de boot op een onrustig Markermeer was volgepakt met de jury van zeven opvarenden. De werf gaat uit van een top van rond de 50 knopen, ongeveer 92 km/u. Fijn is dat de romp stijf aanvoelt en nauwelijks zorgt voor spray. Het is een mooie en snelle boot die precies doet wat je er van kunt verwachten, mooi zijn, lekker varen en veel comfort bieden. De Flynt 756 is geen bijzonder innovatieve boot, maar wel een fraaie, comfortabele en goed geconstrueerde sportboot. Deze bowrider combineert een onderscheidend uiterlijk met voortreffelijke vaareigenschappen en prachtige details. Mooi is ook dat de prijs voor deze liefhebbersboot ruim onder de €200.000 blijft. Dat is gezien de uitstekende constructie, de excellente motor, de complete uitvoering en de verfijnde afwerking beslist bijzonder.

4

Technische gegevens:

Merk, modelFlynt 756
Lengte o.a.:7,56 m.
Breedte:2,55 m.
Diepgang:0,70 m.
Doorvaarhoogte:2,03 m.
Motor150 – 400 pk
Waterverplaatsing:2.400 kg excl. motor
Vanaf-prijs:€198.000
Meer informatie:www.flyntyachts.com  

Lees hier de test van de Flynt 956 op boottesten.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site