Maril 880 Cabin: Betrouwbaar gezelschap

spot_img

De Friese sloepenbouwer Maril beperkte zich jarenlang tot slechts een handvol modellen. Maar inmiddels is het spectrum stevig uitgebreid en staan er ook moderne kajuitsloepen op het programma. Zoals de Maril 880 cabin, meer dan alleen een sloep met een kajuitje.

Romp

De Maril 880 Cabin beschikt over dezelfde romp als de ‘gewone’ 880, maar de indeling is wezenlijk anders. De overnaadse romp wordt gekenmerkt door een hoge boeg en een spitsgat ‘kont’ met aangehangen zwemplateau. De ruime kuip met comfortabele hoge rugleuningen biedt plek aan een gezelschap tot acht man. Maar de 880 cabin is door de kajuit ook geschikt om bij minder weer en met een kleinere bemanning te gebruiken.

Kingsize

In de kajuit van de Maril 880 Cabin is een fraaie rondzit waar je met vier tot zes man rond de tafel plaats kunt nemen. Van bank en tafel maak je in een handomdraai een bed met kingsize afmetingen. Aan stuurboord is de langsscheepse keuken met kookplaat, koelkast en spoelbak. Het comfortabele toilet aan bakboord zou op een veel groter jacht zeker niet misstaan. En wie het uiterlijk van de boot minder belangrijk vindt, zal geen moeite hebben om de kuip met de enorm hoge kuiptent te overdekken en overdekt te sturen. Precies zoals je dat op veel water-verplaatsende motorjachten ziet.

No-nonsens

Maar voor een sloep is de Maril 880 Cabin groot en voor een motorjacht juist klein. Dan denk je al snel aan een tafellaken en een servet. Het is knap dat het de werf is gelukt om de goede comfortvoorzieningen van een motorjacht op een simpele manier te combineren met de goede vaareigenschappen, de gezelligheid en lage doorvaarhoogte van een sloep. De 880 is ondanks haar afmetingen namelijk bijzonder handzaam en dat heeft vooral te maken met de uitstekende rompvorm. Door de hoge kuip en de lage kajuitopbouw heb je als stuurman bovendien altijd goed zicht rondom. De gangboorden zijn breed en er zijn voldoende praktische opbergmogelijkheden. Daarnaast is de afwerking op een verrassend hoog niveau uitgevoerd. Ook de constructie is zoals we van een Maril gewend zijn: degelijke no-nonsens kwaliteit die tegen een stootje kan.

Betrouwbaar

De 880 is als water-verplaatsend jacht verkrijgbaar vanaf net iets meer dan een ton en heeft dan een 33 pk dieselmotor onder de motorkap. Maar er passen ook zwaardere motoren tot liefst 200 pk in. Daarmee is het zelfs mogelijk om achter de Maril 880 Cabin te wakeboarden of om even snel het IJsselmeer over te steken. De Maril 880 Cabin is gemakkelijk te manoeuvreren en bij het afmeren zo nodig met de boegschroef te corrigeren. De sloep is uitstekend koersvast en combineert prettig en rustig vaargedrag met een gevoel van ruimte, degelijkheid en zekerheid. Door de combinatie van de bouwkwaliteit en gebruiksmogelijkheden is de Maril 880 Cabin een betrouwbaar gezelschap bij alle denkbare vaartochten.

Disclaimer

De test van de Maril 880 Cabin is uitgevoerd in 2013. Genoemde prijzen en uitvoeringen zijn van dat moment. Kijk voor actuele prijzen en uitvoeringen op de website van de producent of dealer. Zie het infoblok onder de test. Het is mogelijk dat delen van deze test eerder zijn gepubliceerd in andere media.

Scorebord

Constructie***
Comfort en Ruimte***
Ergonomie***
Afwerking****
Vaareigenschappen****
Prijs/Kwaliteit***

Technische Specificaties

Lengte:8.80 m.
Breedte over alles:3.47 m.
Diepgang:0.70 m.
Doorvaarthoogte:1.65 m.
Gewicht:3250 KG
CE-categorie: C
Prijs vanaf € 102.500
www.maril.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Epco Ongering
Epco Ongeringhttps://boottesten.nl
Epco Ongering testte als watersport journalist meer dan 1000 boten, maar studeerde af als fysiotherapeut en behaalde daarna zijn doctoraal bewegingswetenschappen. In 2001 startte hij met Yacht Vision. Later werd hij hoofdredacteur van diverse watersport-magazines zoals Yacht Vision Magazine, Hiswa Magazine, de Telegraaf Vaarkrant en Botentekoop Magazine. Epco is sinds 2004 jurylid van de Hiswa Boot van het jaar verkiezing. Hij presenteerde op landelijke televisie 14 seizoenen watersport-programma's als Yacht Vision, Nederland Vaart, RTL Vaart en VaarTV. Samen met Laurens Koster is hij de drijvende kracht achter boottesten.nl
spot_img

Popular

spot_img

Andere verhalen op deze site